2024. április 16., kedd

Valamit visz a víz!

A Tisza úszó, lebegő és oldott szennyeződésekkel terhelt – A vízszennyezőket idejében fel kell deríteni

A Tisza Zentánál az elmúlt tíz napban valamivel több, mint egy métert apadt. A februári 17-ei tetőzés után az árhullám lassú, de folyamatos vízszintcsökkenése, apadás tapasztalható. Hatalmas mennyiségű víztömeg hömpölygött le a megduzzad szőke Tiszán, amely ilyenkor inkább barnára, mintsem szőkére hasonlít a rengeteg lebegő hordaléktól. A Tisza a vajdasági belépő profilján évente Gellért-hegynyi hordalékot hoz magával, amelynek nagyobb részét le is rakja a törökbecsei gát visszaduzzasztó, folyást lassító hatásának köszönhetően.

Áradáskor a Tisza nem csak nagy méretű hordalékot visz magával

Áradáskor a Tisza nem csak nagy méretű hordalékot visz magával

Áradáskor a hullámtérről a víz magával ragadja, elsodorja az ott felhalmozódott törmeléket, gallyakat, farönköket és persze a rengeteg szemetet, amit a felelőtlen emberek széthagynak maguk után. A víz felszínén úszó vagy a felszín alatt lebegő nagyobb szennyeződésekből nincs hiány, amit a mellékelt felvételünk is igazol. A kanyargó Tisza mentén élő élelmesebb polgárok a tavaszi áradások alkalmával be tudják teremteni a téli tüzelőfát.

Sajnos nem csak szilárd szennyezőanyagokat, szemetet és oldott kolloidszemcsék formájában lebegő iszapot hoz a víz. Az elmúlt napokban a Tisza zentai szakaszán, a híd környékén és a város alatti szakasz mentén sétálók arról számoltak be, hogy szivárványszínű, csillogó, hártyaszerű bevonatot képező, hosszan elnyúló foltokat láttak a folyó felszínén lebegni. A színjátszó vízfelület általában olaj, benzin vagy gázolaj szennyeződésre utal. Ha már csak néhány liter üzemanyag ömlik is ki valamelyik vízi jármű tartályából, az akár több száz négyzetméter folyófelszínt is beszennyezhet. A benzin vagy gázolaj vékony, néhány molekula vastagságú hártyát képez, és nagy felületen terül szét, nem keveredve össze a vízzel. Aki hasonló lebegő, a vízen úszó olaj- vagy üzemanyagfoltot lát, azt azonnal jelentse a hatóságoknak, a községi környezetvédelmi felügyelőnek, a rendőrségnek és a révkapitányságnak, hogy minél előbb ki lehessen deríteni a szennyező forrását, és megakadályozni a további vízszennyezést és az élővilág, a természet károsítását.