2024. március 28., csütörtök

Fákat ültettek

Ötven fehér kőrisfacsemetével lett gazdagabb Óbecsén a gyermekorvosi rendelőt körbeölelő park: a The Mighty Mighty Bechejs Polgári Egyesület szervezésében a hétvégén megtartott Tegyük zöldebbé Óbecsét! elnevezésű fásítási akció során a különféle őshonos fákból magánterületre, az ipari övezetbe és az óvoda udvarába is jutott az elmúlt napokban, de a határba is kerülnek majd facsemeték. A faültetési akcióhoz összesen 1400 facsemetét adományoztak az óbecseiek. A faültetéshez a gödröket a parkban a Komunalac Közvállalat munkásai ásták ki és a locsoláshoz szüksége vizet is ez a vállalat biztosította, de a facsemetéket önkéntesek ültették el.

A tervek szerint az akciót minden tavasszal és ősszel meg fogják ismételni. Ahhoz, hogy Óbecse erdősültsége érezhetően javuljon, 800 ezer facsemetét kellene elültetni néhány év alatt.

Szerbia 29 százalékkal Európa legkevésbé erdősült országa, Vajdaság erdősültsége pedig mindössze 6,5 százalék – az európai átlag ezzel szemben 39 százalék. Európai összehasonlításban egy százalék alatt erdősültségével Óbecse község is sereghajtó.