2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

Megkoszorúzták Szemere Pál emléktábláját

Az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezve tegnap a nagybecskereki katolikus temetőben, Szemere Pál honvédőrnagy emléktáblájánál koszorúzással egybekötött megemlékezés tartottak. Kovács Diana, a nagybecskereki városi képviselő-testület tagja, Vajdasági Magyar Szövetség képviselője mondott alkalmi beszédet.

Szemere Pál 1804-ben született a szlovákiai Kisazarban. Kiss Ernő parancsnoksága alatt 1848. szeptember másodikán részt vett a győztes perlaszi csatában. Halálos sebet kapott, majd Nagybecskereken hunyt el. 1848. szeptember 9-án helyezték örök nyugalomra, katonai tiszteletadással. Azóta nyugszik egy jelöletlen sírban a nagybecskereki katolikus temetőben.

Nagybecskerekhez két aradi vértanú neve is fűződik: Lázár Vilmos a városban született, Kiss Ernő honvédtábornok családi birtokai pedig a szomszédos Eleméren voltak. Lázár Vilmos emléktáblát kapott a nagybecskereki székesegyházban, Kiss Ernő pedig a szomszédos Eleméren, a katolikus templom kriptájában nyugszik. A nagybecskereki magyarságnak viszont nincs 1848-as köztéri emlékhelye. Szemere Pál honvédőrnagy 2012-ben elhelyezett emléktáblájánál tartják a március 15-ei megemlékezéseket.

Szemere Pál emléktáblájára a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és a nagybecskereki Petőfi MME képviselői helyezték el a kegyelet virágait.