2024. március 29., péntek
BÁCSKOSSUTHFALVA

Várják a régi és az új olvasókat

Modern, kellemes környezet várja az olvasókat a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár bácskossuthfalvi fiókjában, illetve a Moravicai Értelmiségi Fórumnak és a Teleháznak is otthont adó közel 130 éves épületben. A múlt heti ünnepi megnyitón Náray Éva, a könyvtár igazgatónője köszönetet mondott a magyar kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, valamint a támogatás közvetítőjének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, és különösen elnökének, Hajnal Jenőnek, aki kiemelt fontosságúnak tartja a könyvtárak támogatását, így szívén viselte a bácskossuthfalvi felújítását is. Az igazgatónő külön kiemelte: abban, hogy ilyen szép lett a végeredmény, nagy szerepe volt munkatársainak, a könyvtár dolgozóinak, a bácskossuthfalviak hozzáállásának és Tölgyesi Hédi tervezőnek, aki rendkívüli ráérzéssel álmodta meg a teret.

A megnyitón jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki örömét fejezte ki, hogy a munkálatokra szánt mintegy 20,5 millió forintos támogatás jó helyre érkezett, a megfelelő módon lett felhasználva.

Magában a helyiségben gyakorlatilag minden berendezés ki lett cserélve, a fűtést pedig nagy teljesítményű klímaberendezésekkel oldják meg.

Sakalija Piroska könyvtáros elmondta, hogy kicserélték az ablakokat, az ajtót, hőszigetelt nyílászárókat kapott és megújult az épület folyosója, a mellékhelyiségek és a szárazkapualj is rendbe lett téve. Az átadó óta több kíváncsi helybéli is betért megtekinteni a végeredményt, és valamennyien elégedettek voltak a látvánnyal, szinte el sem hiszik, hogy milyen átalakuláson ment át a helyiség és az épület.

Immár meleg is van, lehet hosszabb ideig is bent tartózkodni, lapozni a könyveket, akár tanulásra is alkalmas az inspiratív közeget biztosító könyvtárunk. Kényelmes ülőalkalmatosságokkal rendelkezünk, az egyik sarkában, illetve a félemeleten a gyerekek játékkuckójaként megálmodott résszel is gazdagodtunk. Itt kedvükre játszhatnak, de akár könyveket is lapozgathatnak a legkisebb vendégeink – tudtuk meg a könyvtárosnőtől, akitől a könyvállományról, a tervekről is érdeklődtünk.

A polcokra igyekeztünk a legjobb állapotban levő könyveinket kihelyezni, ami rendkívül szép összképet alkot az új berendezésünkkel. Az idősebbek a könnyű tartalmú olvasnivalót, a diákok a szakdolgozataikhoz való tartalmakat keresik, a gyerekekről pedig köztudott, hogy nem szeretik lapozgatni a régi, elrongyolódott papírlapokból álló könyveket, a színes, új kiadványokat viszont örömmel a kezükbe veszik. Ezért is célként tűztük ki a könyvállományunk frissítését. Emellett a korábbi, 20 évvel ezelőtti helyszínünkön is uralkodó áldatlan, fűtetlen, nedves viszonyok miatt sajnos egy kezelhetetlen, fertőzésként terjedő cellulózbaktérium megtámadta a régi könyveinket, ezért kénytelenek voltunk többet leselejtezni – mondta Sakalija Piroska, akitől azt is megtudtuk, hogy nagyon sok szép új gyermekkönyvet kapott a fiókkönyvtár.

Korábban az iskolások mellett a Napsugár Református Óvoda csoportjai is látogattak bennünket, iskolai magyarórák színhelye is volt már a könyvtárunk. Viszont elsősorban az idősebbek, a középkorúak érkeznek hozzánk, főként regényeket kölcsönözni. Bízunk benne, hogy a könyvtárunk népszerűsége a reneszánszát éli majd a közeljövőben. Amint azt a lehetőségek megengedik, szeretnénk a gyerekeknek tematikus műhelyfoglalkozásokat szervezni, és könyvbemutatók, felolvasóestek színhelye lehet majd a könyvtárunk. Természetesen minderre majd csak akkor kerülhet sor, amikor már az egészségvédelmi intézkedések azt megengedik – hallhattuk.

A koronavírus miatti újabb rendelkezések nem érintik a könyvtár nyitvatartását, továbbra is várják az olvasókat. Hétfőn 14–17 óra között, szerdán és pénteken pedig 8-tól 15 óráig. Sakalija Piroska hétfőn délelőtt, csütörtökön és kedden pedig a pacséri fiókkönyvtárban ügyel.

Nyitókép: A megújult, modern bácskossuthfalvi könyvtár