2024. április 20., szombat

Elkészült a világ első önfertőtlenítő kilincse

A Tweaq nevű cég nyáron dobja piacra Touch 1 nevű készülékét, amelyről azt mondják, a világ első önfertőtlenítő kilincse. 

A koronavírus-járvány nemcsak a hétköznapi életünket változtatta meg, de a technológiai fejlesztésekre is hatással volt. A Tweaq nevű svájci cég például egy olyan különleges ajtókilinccsel rukkolt elő, ami bő egy évvel ezelőtt még nem tűnt volna annyira izgalmasnak, mint ma.

Mivel a koronavírus terjedésének egyik lehetséges módja az, ha olyan tárgyakhoz érünk hozzá, amit előtte korábban fertőzöttek is fogdostak, fontos, hogy ezt a fajta kontaktust a minimálisra szorítsuk. Vagy ha ez nem lehetséges, minél sűrűbben legyen fertőtlenítve az adott felület. Ez utóbbira fektet hangsúlyt a svájci cég, amely a világ első önfertőtlenítő kilincseként mutatta be termékét. A Touch 1 névre keresztelt szerkezetet a fejlesztők szerint bármelyik ajtóba be lehet építeni, a régit lecserélni erre pedig nagyjából 10 perces műveletet igényel, és az ajtón sem kell faragni hozzá.

A szerkezet különlegessége, hogy miután valaki lenyomta a kilincset, egy tartály automatikusan fertőtlenítőszert adagol arra a szivacsra, ami a kilincs köré szerelt gyűrű belsejében található. Ezek után a beépített mechanika segítségével végigtörli azt az egység, így a cég szerint a felületre felkerülő baktériumok és vírusok 99 százaléka 3 percen belül elpusztul.

A rendszert egy akkumulátor üzemelteti, a kilincsben lévő szer pedig akár 1000 fertőtlenítésre is elegendő. Ha pedig kiürül a tartály, akkor sem kell kidobni, helyette elég visszaküldeni azt a céghez, amely utántölti az egységet. A vállalat az akkumulátorokat is újratölti.

A szerkezetet úgy készítették el, hogy egy mobilalkalmazással is össze lehet kötni, így az figyelmeztetést küld a tulajdonosának, ha a benne lévő fertőtlenítőszer fogyóban van.

A cég nagyjából 550 dolláros áron kínálja majd a készüléket, amit júliustól lehet majd megrendelni tőlük.