2024. április 20., szombat
SPORTHÍREK

Új elnök a szerb szövetségben

KERÉKPÁROZÁS

Radomir Pavlovićot választották meg a Szerbiai Kerékpáros-szövetség (BSS) új elnökének, a korábbi többszörös országos bajnok Branko Banovićot követi a tisztségben. Az ülésen új igazgatóbizottságot is alakítottak, amelyben az elnökön kívül további hatan lesznek ott. A szövetség tájékoztatása szerint Pavlović 22 szavazatot kapott a választáson, és a következő négy évben látja el ezt a funkciót. „A BSS programja a következő években a hazai versenyek minőségének javítása, a fiatalokkal való foglalkozás, a válogatott tekintélyének visszaállítása és a versenyzőkre alapuló minőségi munka lesz” – jelentette ki az új elnök. Hozzátette, a fontos célok között szerepel, hogy Szerbia újra versenyzőt küldjön az olimpiai játékokra, illetve hogy az országos kupában színvonalas versenyeket szervezzenek. „Azt szeretném elérni, hogy a klubedzők folyamatosan tanulhassanak, a munkarendszert pedig az európai és világbeli mintákra alapozzuk” – mondta. Pavlović az utóbbi időszakban az Eurosport csatorna kerékpáros szakkommentátoraként vált ismertté az egykori Jugoszlávia területén.

LABDARÚGÁS – ZÁGRÁB

Börtön a vezetőedzőnek

A horvát legfelsőbb bíróság börtönbüntetésre ítélte Zoran Mamićot, a zágrábi Dinamo vezetőedzőjét. A vád szerint Zoran Mamić, a testvére, Zdravko (a Dinamo korábbi ügyvezetője), illetve a volt adóügyi tisztviselő Milan Pernar játékosigazolásokból 116 millió kunát (15,3 millió euró) sikkasztott el. Emiatt Zdravkóra 6 és fél éves börtönbüntetést szabtak ki, Zoran első fokon hozott, 4 év 11 hónapos büntetését három hónappal mérsékelte a legfelsőbb bíróság, míg Pernar büntetése 3 év 2 hónap. Az ítélethirdetés után Mamić azonnal lemondott vezetőedzői posztjáról. A klub honlapján megjelent közleményben azt írta, bár nem érzi magát bűnösnek, korábban eldöntötte, ha a bíróság elmarasztalja, nem folytatja a munkát a horvát listavezetőnél.

OLIMPIA

Naponta teszt?

A tokiói olimpia szervezői azt fontolgatják, hogy a korábban tervezett négy nap helyett mindennap tesztelik majd koronavírusra a játékokon részt vevő sportolókat. A Kyodo japán hírügynökség egy meg nem nevezett, közeli forrásra hivatkozva számolt be a legújabb tervről, amely a paralimpiára is vonatkozna. A szervezőbizottság a következő napokban azt vizsgálja majd meg, a megemelt tesztszám mennyi pluszköltséggel járna, illetve mennyi pluszmunkaerőre lenne szükség, továbbá mennyire befolyásolná a lakosság napi tesztigényét. A forrás arra is kitért, hogy arról is szó van, az olimpia előtt Japánba edzőtáborozni, akklimatizálódni érkező sportolókat már a felkészülésük során is mindennap ellenőriznék.

SAKK

Carlsen az élen

A világbajnok Magnus Carlsen sikerével ért véget a másfél millió dollár díjalapú Meltwater Champions Chess Tour negyedik kvalifikációs versenye. A háromnapos, 16 résztvevős, körmérkőzéses torna után a legjobb nyolc versenyző folytathatja a küzdelmet. Az élen Carlsen végzett 10,5 ponttal, a holland Anish Giri 10, az amerikai Wesley So 9,5 ponttal következett. További sorrend: Hikaru Nakamura 9, Jan Nyepomnyacsij, Alireza Firouzja és Maxime Vachier-Lagrave 8,5, Levon Aronjan 8 pont stb. A tornán a kieséses rendszerű negyeddöntőkkel folytatódnak a küzdelmek, ahol a felek két négyjátszmás mérkőzéseket vívnak, a következő párosítással: Carlsen–Aronjan, Nyepomnyacsij–Nakamura, So–Firouzja, Vachier-Lagrave–Giri. A 220 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer, és bejut a sorozatot lezáró négyes döntőbe. A verseny március 21-én ér véget.

Magnus Carlsen (2847)–Sakrijar Mamedgyarov (2770)

Szicíliai védelem, B40

1.e4-c5 2.Hf3-e6 3.d4-c:d4 4.H:d4-Hf6 5.Hc3-Hc6 6.a3-Fe7 7.f4-0–0 8.e5-Hd5 9.H:d5-e:d5 10.H:c6-b:c6 11.Fd3-Fc5 12.Vf3-d6 13.Fe3-Bb8 14.b4-F:e3 15.V:e3-a5 16.0–0-a:b4 17.a:b4-d:e5 18.f:e5-B:b4 19.Ba8-g6 20.e6-f:e6 21.B:f8+-V:f8 22.g3-Bb1+ 23.Kg2-e5 24.g4-e4 25.Fa6-F:a6 26.B:f8+-K:f8 27.Va3+ és sötét feladta (1:0).