2024. március 29., péntek

Az élő képzőművészet

Tizenhat új taggal bővült a Vajdasági Képzőművészek Egyesületeinek Szövetsége

Új tagokkal bővült a Vajdasági Képzőművészek Egyesületeinek Szövetsége vagyis a SULUV. Ennek apropóján kiállítás nyílt az új tagok munkáiból. A 16 új tag között több magyar fiatal képzőművészt is beválogattak.

Az új tagok közt köszönthetik Varga Valentint, akinek a neve már nevével a legtöbbet a temerini TAKT művésztelep kapcsán találkozhattak az olvasók. Mindemellett két önálló és csoportos kiállításon is láthatták már a munkáit. A CtrlV művészeti csoport egyik alapítója. Jelenleg mesterképzést folytat az újvidéki Művészeti Akadémián. A jelenlegi kiállításon egy installációját tekinthetik meg, amely a fogyasztói társadalom és a természet kapcsolatát értelmezi a művész szemszögéből.

Klájó Adrián már szintén az újvidéki akadémia mesterszakos hallgatója. Eddig a hazai kiállítások mellett Olaszországban, Szlovákiában, Magyarországon is volt kiállítása. Műveit többször is díjazták, jelenleg is több művészeti csoportosulás tagja. Szerbiában és külföldön is több galériában és magángyűjteményekben vannak alkotásai. Szabadkán él és dolgozik.

A szél és a víz körforgását ábrázolja Rácz Gyöngyike a kiállított alkotásán. A fiatal művész szintén az akadémia növendéke és számos nemzetközi projektumban és konferencián is részt vesz. Aktívan részt vesz művészeti műhelyekben és együttműködik.

Egy természetes anyagot, a fát értelmezte újra Monjov Glória a kiállításon. A szobrászati alapképzést 2019-ben fejezte be. Első helyezést ért el a 17. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia szekciójában. Az évek folyamán több alkotóműhely és művésztelep munkájában vett részt.

Szenti Lilla jelenleg több iskolában is művészeti tantárgyakat tanít, könyveket illusztrál és gyerekeknek is tart művészeti foglalkozásokat. A mesterképzését az újvidéki Művészeti Akadémián végezte. Művein újraértelmezi a folyamatosan változó természetet és újraalkotja a mikro- és makrovilágot. Aktívan részt vesz országos és külföldi csoportos kiállításokon.