2024. március 28., csütörtök

Biden lelketlen gyilkosnak nevezte Putyint

Joe Biden amerikai elnök lelketlen gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt, és azt ígérte, meg fog fizetni azért, hogy Donald Trump előző amerikai elnök javára próbálta billenteni a 2020-as elnökválasztást.

Az ABC News amerikai hírcsatornán szerdán közzétett interjújában Biden jelezte: hamarosan kiderül, milyen következményekkel kell számolnia az orosz vezetőnek, de többet nem árult el.

Az amerikai hírszerzési szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) kedden nyilvánosságra hozott egy jelentést, amely szerint Oroszország és Irán is megpróbálta befolyásolni a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányt.

A 15 oldalas jelentés szerint az orosz kormány – Donald Trump korábbi elnök szövetségesein és kormányán keresztül – „megtévesztő vagy megalapozatlan állításokkal" próbált meg beavatkozni a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányba az akkori demokrata elnökjelölt, Joe Biden ellen.

Oroszország a 2016-os amerikai elnökválasztás kimenetelét is megpróbálta befolyásolni, ahogy azt a 2019-ben nyilvánosságra hozott, úgynevezett Mueller-jelentés megállapította.

Moszkva korábban alaptalannak nevezte a vádakat.

Az ellentétek dacára Biden aláhúzta: vannak területek, amelyek esetében a felek kölcsönös érdeke az együttműködés, ilyen például a nukleáris fegyverek számának korlátozása érdekében született START-egyezmény megújítása.

Az amerikai elnök állítása szerint viszonylag jól ismeri Putyint. Hozzátette: saját tapasztalata alapján a külföldi vezetők esetében az a legfontosabb, hogy ismerd a másik felet.

Biden elmondta: nem hiszi, hogy Putyinnak van lelke. Az ABC riportere ezt követően megkérdezte tőle, hogy gyilkosnak gondolja-e az orosz vezetőt, mire Biden igennel felelt.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke szerdán a Telegram-csatornáján bírálta az amerikai elnököt, azt állítva, hogy kijelentése „túlment a józan ész határán".

„Így nem viselkedhet egy olyan ország vezetője, amely a demokratikus elvek és az erkölcs hordozójának szerepére pályázik" – jegyezte meg Vologyin. „Így beszélni az államfőnkről senkinek sem megengedett" – tette hozzá.