2024. március 28., csütörtök

Vučić: új tárgyalási fejezetek megnyitása a cél

„Továbbra is intenzíven dolgozunk az európai elvárások teljesítésén, azzal a céllal, hogy új fejezeteket nyissunk meg és gyorsabban haladjunk az uniós tagság felé vezető úton" – mondta Aleksandar Vučić államfő Sem Fabrizivel, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetőjével folytatott megbeszélése során.

Rámutatott, hogy Szerbia elvárja, hogy az EU figyelemmel kísérje és értékelje Szerbia csatlakozási tárgyalásainak dinamikáját és értékelje reformtörekvéseit. Elmondta, hogy az ország készen áll arra, hogy továbbra is együttműködjön európai partnereivel a reformok és számos közös projekt megvalósításában.

Fabrizi rámutatott, hogy a világjárvány által okozott jelenlegi kihívások ellenére az EU a bővítés kérdését kiemelten fontosnak tartja.

A csatlakozási tárgyalások dinamikája és a régió stabilitása mellett szó esett a koronavírus-járvány elleni harcról és a tömeges immunizációról is.

Az államfő megköszönte az EU-nak a Szerbiának nyújtott támogatást, és reményét fejezte ki, hogy a COVAX-programból hamarosan megérkeznek az oltások első szállítmányai.