2024. április 19., péntek

Gojković: A művészetet és a kultúrát kötelezően kellene tanítani az iskolában

Maja Gojković művelődési miniszter ma átadta jelentését az illetékes parlamenti bizottságnak a saját szektorában a múlt év novemberétől ez év januárjáig elvégzett kutatásaikról. A jelentésben arról szólt, hogy az oktatási rendszerben nagyobb figyelmet kellene szentelni a kultúra és a művészet tanításának, vagy több kulturális intézmény látogatásának.

Sandra Božić szerb haladó párti képviselő, valamint a  Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke méltatta a rendkívül részletes jelentést, és elismerően vallott Gojković és csapatának a munkájáról.

A művelődési miniszter elmondta, hogy a Minisztérium költségvetését 10 százalékkal növelték, mely szokatlannak mondható egy járvány idején. Hozzátette, hogy a koronavírus alatt a kultúra is legalább annyira veszélyeztetett, mint az idegenforgalom.

Gojković elmondta, hogy a kultúra nem csak a két nagyvárosban, Belgrádban és Újvidéken jelentős, hanem számos másik településen is, hiszen sok helység rendelkezik galériákkal, múzeumokkal, valamint színházakkal.

Emlékeztetett még arra, hogy a felújításokat sem szabad elhanyagolni, ezt a Szabadkai Népszínházzal példázta, és reményeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a társulat repertoárja legalább annyira lesz modern és sikeres, mint maga az épület.