2024. március 29., péntek

Mi tart nyitva és mi lesz zárva az előttünk álló napokban?

Mától kezdődően egészen hétfőig vannak érvényben a kormány által tegnap meghozott járványügyi szigorítások, amelyek megegyeznek az elmúlt két hétvégén érvényben levő intézkedésekkel – álla 021.rs összefoglalójában.

Zárva tartanak a vendéglátóhelyek (kávézók, éttermek, bárok), az üzletközpontok, minden üzlet (kivéve az élelmiszerüzleteket), a mozik, a múzeumok, a galériák, a kozmetikai-, szépség- és fodrászszalonok, a fogadóirodák, a szerencsejáték termek, a játszóterek, az edzőtermek, a fitnesz központok, a medencék.

A bezárások nem vonatkoznak a vállalkozásokra, gyárakra és a munkakörükbe tartozó aktivitásokra. Emellett a megszokott rend szerint dolgoznak az állami hivatalok, a posták, a bankok, a társadalmi biztosítók, a pénzváltók.

Az elmúlt hétvégihez hasonlóan nyitvatartanak a gyógyszertárak, a rendelők, a laboratóriumok, a fogászati rendelők, az állatorvosi rendelők, az állatorvosi gyógyszertárak. Dolgoznak a kereskedelmi létesítmények, amelyekben élelmiszereket árulnak, a piacok, a zöldségpiacok, a takarmányboltok, a kisállatkereskedések.

A korlátozások nem vonatkoznak az önálló kiskereskedésekre, amelyekben az eladás belépés nélkül történik, mint például a trafikok. Azok a létesítmények is nyitva maradnak, ahol nem szükséges sokáig tartózkodni a szolgáltatásokért, mint például a cipészek, üvegvágók, szabóüzletek, asztalosműhelyek, autószervízek, műszaki viszgálatok, autómosodák.

A benzinkutak üzemanyag árusítása sem fog leállni, valamint a hotelekben működő éttermek, bárok sem a bejelentett vendégek számára.

Dolgozhatnak az edzőtermek, de a hivatalosan bejegyzett versenyekre készülő csapatok számára. Fontos megjegyezni, hogy a tolóablakos élelmiszerárusítás az éttermekben, valamint a kávék és italok árusítása a sétányokon lévő helyiségekben szigorúan tilos. Az óvodák viszont szintén dolgozhatnak.

A kommunális rendőrség és a felügyelőség szigorúan ellenőrzi majd az előírások betartását az elkövetkező napokban.