2024. április 20., szombat

Öt kontinensre kiterjedő üzleti lehetőség

Újvidékre látogattak a Frankofón Nagykövetek Csoportjának képviselői

Szerbia számára kulcsfontosságú az új piacok meghódítása és a meglévők bővítése. Ennek érdekében a kölcsönös gazdasági és kulturális együttműködés megerősítése céljából tettek látogatást Újvidéken a Frankofón Nagykövetek Csoportjának küldöttei kedden délelőtt. 

Boško Vučurević és Amr Aljowaily (Fotó: Dávid Csilla)

Boško Vučurević és Amr Aljowaily (Fotó: Dávid Csilla)

Újvidéken elsőként Igor Mirović tartományi kormányfő fogadta a diplomatákat a frankofón országokból, amelyeknek az ismérve, hogy a francia kultúra hangsúlyos szerepet kap a társadalmukban. A tanácskozás során arra a következtetésre jutottak a felek, hogy még magasabb szintre kell emelni a politikai, gazdasági, kulturális együttműködést Szerbia és a frankofón országok között.  A tartományi kormányfő azt is elmondta, Vajdaság elsősorban a közvetlen együttműködésben érdekelt a frankofón országokkal. A tartomány minden gazdasági ágazatra nyitott, jelenleg azonban az idegenforgalom, a kultúra és a tudomány területén szeretne fejleszteni.

–  A frankofón országokból eddig összesen egymilliárd euró beruházás érkezett a tartományba. Számításaink szerint a beruházások száma növekedni fog a jövőben, s ezzel együtt emelkedni fog a jelenleg itt működő cégek száma is. A tartomány minden tőle telhetőt megtesz, hogy biztosítsuk a minél jobb feltételeket az üzleteléshez, fejlesszük az infrastruktúrát, kedvezőbbé tegyük a gazdasági légkört ezeknek az országoknak – közölte Mirović.

A tartományi kormányfő elmondása szerint a kulturális kapcsolatok fejlesztéséhez rendkívül jó alapnak fog bizonyulni a jövő év, amikor Újvidék Európa kultúrális fővárosa lesz.

A csoport küldöttei később a Vajdasági Gazdasági Kamarába látogattak, ahol online tárgyalás vette kezdetét a közös együttműködési lehetőségekről. Boško Vučurević, a Vajdasági Kereskedelmi Kamara elnöke elmondta, hogy a keddi tanácskozás időpontját a Frankofón Nagykövetek Csoportjával még január második felében kitűzték Egyiptom belgrádi nagykövetével.

– A találkozás célja a „gazdasági lendkerék beindítása”, minőségi feltételek és kedvező légkör megteremtése az együttműködéshez. A tartománynak bővíteni kell a piaci lehetőségeit, a frankofón csoport országai öt kontinensen találhatók meg, és több mint 300 millió lakosnak adnak otthont. Szerbia számára ez ismeretlen terep, amit csak most fedezünk fel. Véleményem szerint ez hatalmas üzleti lehetőség nemcsak a tartománynak, hanem egész Szerbiának is – jelentette ki a gazdasági kamara elnöke a sajtóértekezleten.

Amr Aljowaily, az Egyiptomi Arab Köztársaság belgrádi nagykövete ismertette a tudnivalókat az egybegyűltekkel a Frankofón Nagykövetek Csoportjáról, amelynek ő maga is küldöttje volt egy korábbi időszakban. Ez a legnagyobb csoportosulás, amely ázsiai, afrikai és európai érdekeket egyesít, összesen 88 ország a tagja, milliárdos összlakossággal.

– Az együttműködések már zajlanak de a lehetőségek nagyon kis hányadát használják csak ki. Vajdaság számára igen kedvező lenne egy ekkora méretű piacon való részvétel – jelentette ki a nagykövet.

Amr Aljowaily elmondása szerint az együttműködések több síkon is zajlanak, ezek közül igen kedvezőnek ítélte meg a francia kultúra népszerűsítését szolgáló programokat az újvidéki egyetemi életben.