2024. április 25., csütörtök

Mi épül az Újtelepen?

Az Európa sugárúton, a vasúti sínek mellett húszemeletes lakótömböket terveznek felépíteni, a terveket a nyilvánosság is megtekintheti.

Az Európa sugárút mellett építendő tömbháznegyed részletes szabályozási terve 21,5 hektáros területet ölel fel a Heréskert és az Újtelep városrészek között. A telek tömbépületek, óvodák és általános iskolák, valamint zöldesített tér és közlekedési felületek kiépítésére irányozták elő. Az építészek szerint a vasúti vágányok a történelmi örökség részeként megmaradhatnak. A tervek szerint tizenhárom emeletes épületeket építenének, de lehetőség van tizennyolc, vagy akár húszszintes épületek létesítése is.

A 021.rs beszámol arról, hogy a tervezet szerint feldolgozott terület hat tömbre van osztva. Az elsőben, amely a Lidl bevásárlóközponttól északra helyezkedik el, lakóházakat építenek, amelyet a köztársasági kormány létesít. Ezek az épületek nyolcemeletesek lesznek, esetlegesen még egy szinttel megtoldják. A körforgalomnál helyezkedik majd el a második tömb, ahol szintén hat-, de legfeljebb húszemeletes lakóházakat terveznek. A tervezet szerint a következő tömb teljesen megegyezik majd a másodikkal, a körforgalommal szemben helyezkedik el és egészen a Đorđe Johan Nikšić utca tervezett folytatásáig terjed ki.
A negyedik és az ötödik tömböt az egyik oldalról az Európa sugárút, a másikról pedig a városi park határolja majd, amelyet most építenek. Ezen a részen nyolcemeletes lakóházakat terveznek építeni, hasonlókat, mint amilyeneket a köztársasági kormány létesít. A két tömböt 4300 négyzetméteres zöld terület választja el, nagyjából a Kosta Racin utca tervezett folytatásánál. A Radomir Raša Radujkov utcánál helyezkedik majd el a hatodik tömb. A tervek szerint ide egy három emeletes sport- és művelődési létesítményt emelnek, a telek többi részén, az Újtelep irányában pedig egy 350 gyermek befogadására alkalmas általános iskola és egy 200 férőhelyes óvoda kap helyet.

A projekt dokumentációjában nem tisztázták, hogy miért szükséges az óvoda építése ezen a területen, amikor a közelben már van egy. Zöld területeket és sportpályákat is létesítenének, valamint a lakóházak alatt garázsokat építenének ki. Az Európa sugárút mentén elterülő tömbök részletes szabályozási tervébe a www.nsurbanizam.rs oldalon nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A meglátásokat, észrevételeket, javaslatokat és kifogásokat az Építési Hivatal Iskola utca 3. szám alatti épületébe lehet elküldeni írásban március 26-áig.