2024. április 20., szombat

A pozitív diszkrimináció példája

A szabadkai városi képviselő-testület legutóbbi ülésén döntés született arról, hogy megkezdődik a bunyevác nyelv hivatalossá tétele a helyi önkormányzat egész területén. A döntés kapcsán a bunyevác és a horvát nemzeti közösség tagjai, illetve képviselői között azóta is élénk vita dúl, ami bizonyos esetekben a személyeskedésig fajult. Mint ismeretes, a horvát közösség nem tartja önálló nyelvnek, illetve nemzetnek a bunyevácot, míg utóbbiak szerint saját nyelvvel, tradícióval és történelemmel bíró nemzeti közösséget alkotnak, amelyet ugyanolyan jogok illetnek meg, mint más nemzeti kisebbségeket az országban. A bunyevác közösség képviselői éppen ezért történelmi döntésnek tartják a szabadkai városi képviselő-testület döntését, hisz ez az első eset, hogy valamely önkormányzat területén hivatalossá válik a bunyevác nyelv.

A bunyevác nyelv hivatalossá tétele folyamatának megindítása apropóján tegnap a Bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselői tartottak sajtótájékoztatót, amelyen többek között Mirko Bajić, a párt vezetője mondta el gondolatait az üggyel kapcsolatban.

– A törvények szerint egy-egy önkormányzat, illetve település területén hivatalossá kell tenni valamely nyelvet, ha a lakosság több mint 15 százaléka azt a nyelvet beszéli. A hivatalos statisztikai adatok szerint Szabadka Város területén hat olyan település van, ahol a bunyevácok aránya meghaladja a 15 százalékot, sőt némely esetében harminc százaléknál is magasabb. Ezen településeken nem tették hivatalossá a bunyevác nyelvet, pedig kötelező lett volna. Örülünk annak, hogy a szabadkai városi képviselő-testület támogatta azon kezdeményezésünket, amely arra vonatkozott, hogy az egész város területén hivatalossá váljon a bunyevác nyelv. Ez a törvények szerint a helyi önkormányzat egész területén nem lenne kötelező, viszont lehetséges a pozitív diszkrimináció elve alapján – fogalmazott Mirko Bajić.

A sajtótájékoztató résztvevői

A sajtótájékoztató résztvevői

A pártelnök emellett reagált a horvát közösség irányából érkező támadásokra is, ugyanakkor többek között arról is szót ejtett, hogy a jövőben milyen munka vár a bunyevác közösségre.