2024. április 26., péntek
BÁCSFEKETEHEGY

Kakuk Marci Bácsfeketehegyen

A Soma színtársulat új színdarabot mutatott be – Megfiatalodott a bácsfeketehegyi színjátszó csapat

A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület Soma színtársulata a hétvégén mutatta be a Kakuk Marci című színdarabot. A korlátozott számú néző előtt zajló premier nagy közönségsiker lett. A darab apropóján Hajvert Ákos rendezővel beszélgettünk, aki elmondta lapunknak, hogy mindenképpen komédiával akartak előrukkolni.

– Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marci című darabját vittük színre, amit Örkény alkalmazott színházra. Az általunk előadott változat Csernik Árpád tollából származik, ő volt az, aki 2006-ban elkészítette a topolyai Mara színtársulat részére. Azért esett pont erre a színdarabra a választás, mert mindenképpen falusi vígjátékot szeretett volna a társulat. Igaz, akkor még egy igen redukált létszámú csapattal beszéltük meg, mert a fiatalabb korosztályból sokan elmentek. Így feladatul tűztük ki, hogy felkutatjuk azokat az embereket, akik partnerek lennének az előadásban. A karantén bezártsága nekünk jól jött, mivel a fiatalok nyáron és ősszel is idehaza voltak, így el tudtunk kezdeni dolgozni. Persze, adódtak olyan problémák, hogy egyes színészek elhagyták a darabot, de helyükre újak jöttek. Szerencsére végül ez a probléma megoldódott, és a végére egy tizenkét szereplős darabot hoztunk össze – mondta el Hajvert.

A Kakuk Marci próbafolyamata hét hónapig húzódott, ami soknak számít. Egyrészt azért alakult így, mert emberek estek ki a darabból, másrészt pedig voltak szigorítások, amikor nem lehetett próbákat tartani – számolt be a rendező, majd arról is szólt, hogy komoly szakmai segítséget is kaptak. Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze több alkalommal is jelen volt a próbákon, és nagy segítséget kaptak tőle. Hajvert úgy fogalmazott, hogy több holtponton is átsegítette a társulatot. A bemutató időpontját először december közepére tűzték ki, majd januárra, végül március lett belőle.

Nagy siker, hogy ilyen körülmények között elkészült a darab

Nagy siker, hogy ilyen körülmények között elkészült a darab

– Nagyon komoly, kitartó és lelkes munkát végzett a csapat, hiszen végig ott voltak a próbákon. Fontos megemlíteni, hogy a tizenkét ember többsége fiatal. Általános és középiskolások, és hihetetlen siker, hogy ennyi fiatalt be tudtunk vonni a munkába. Hét hónapos munkánk gyümölcsét végül nem nézhette meg annyi ember, mint normális helyzetben, de a szülőknek, hozzátartozóknak meg tudtuk mutatni, hogy hol voltak ezek a fiatalok hosszú hónapokon keresztül. Virág György segítsége pedig azért is felbecsülhetetlen, mert a premier előtti két hétben karanténban voltam, és nem vehettem részt a próbákon a legfontosabb időszakban. Viszont Gyuri el tudott jönni néhány alkalommal, és vezette a csapatot a próbákon – számolt be a rendező, majd arról is szólt, hogy most egy olyan időszakra várnak, amikor ismét szabadon játszhatják a darabot. Munkájukat szeretnék megmutatni a teljes bácsfeketehegyi közönségnek, valamint a környező települések közönségének is. Az is fontos a társulat számára, hogy az amatőr színjátszók találkozójára is eljussanak a Kakuk Marcival. Hajvert végezetül úgy fogalmazott, hogy nagy siker számukra, hogy ilyen körülmények között elkészült a darab.

Az előadás létrejöttét támogatta a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület és a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete.