2024. április 18., csütörtök

A WHO is kivizsgálná az AstraZeneca-védőoltást

Svédország is felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának a használatát

Az Egészségügyi Világszervezte (WHO) tanácsadói bizottsága a tervek szerint ma fog összeülni az AstraZeneca-védőoltás ügyében, amelynek használatát Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Szlovénia is felfüggesztett. Erre azért került sor, mivel néhány ország komoly egészségügyi problémákat, sőt halálos kimenetelű eseteket is jelzett a védőoltás felvételét követően – írja a 021.rs hírportál.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója kijelentette, hogy a közegészséget biztosító rendszerek működnek, mivel néhány ország betiltotta az AstraZeneca-védőoltás használatát, annak érdekében, hogy kivizsgálják a nemkívánatos hatásait.

Ez nem jelenti azt, hogy a történések szorosan a koronavírus elleni védőoltáshoz köthetőek, de bevett gyakorlat, hogy ezeket az eseteket kivizsgálják. Ez annak a jele, hogy a felügyelő rendszerek működnek és léteznek hatákony ellenőrzések – mondta Tedros az online videóüzenetében.

Hozzátette, hogy nincs egyértelmű kapcsolat a vérrögképződések és az AstraZeneca-védőoltása között és ezért egy államnak sem lenne szabad pánikolnia.

Az utóbbi napokban több tíz ország, beleértve Németországot, Franciaországot és Olaszországot is, betiltották a brit-svéd gyártótól származó AstraZeneca-védőoltást, miután az elmúlt héten több jelentés is érkezett, miszerint Dániában és Norvégiában is néhány embernek vérrög alakult ki a szervezetében a vakcina felvételét követően. Idáig azonban nincs semmilyen perdöntő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ez a folyamat a védőoltás miatt keletkezett volna. Mai hír, hogy Svédország is felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának a használatát. Az oltóanyag alkalmazásának szüneteltetése addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a vakcina esetleges mellékhatásaival kapcsolatos vizsgálata le nem zárul. A svéd egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy 10, AstraZeneca-vakcinával oltott embernél vérrögképződést, egy esetben pedig alacsony trombocitaszámot észleltek.

Az Európai Gyógyszerügynökség és a WHO tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló adatok nem bizonyítják, hogy a védőoltás vérrögképződéseket okozott volna és ezért folytatni kell az immunizációt.