2024. április 19., péntek

4926-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 143, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4926 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 1.347.073 embert oltottak be Magyarországon, közülük 399 505-en már a második dózist is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 529.122-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 17.226-ra emelkedett, a gyógyultak száma 356.679. Az aktív fertőzöttek száma 155.217-re nőtt. Kórházban 9844 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1067-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 43.553-an vannak, a mintavételek száma 4.122.541-re nőtt.

Kiemelték: az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. Már több mint 3,2 millióan regisztráltak, közülük az idősek oltása a legsürgetőbb feladat, hiszen ők vannak kitéve leginkább a betegség súlyos lefolyásának.
Az újabb védelmi intézkedések értelmében március 22-éig az üzletek zárva tartanak. Kivételek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piacok és a termelői piacok. Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai, járműszerviz-szolgáltatásokat.
Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki. Az önkormányzatok kérésére a kormány biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be. A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális oktatás. Ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak az államigazgatásban is, kivéve a védekezésben közreműködők esetében. Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.
A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező, és lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani. A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.