2024. március 28., csütörtök

A klímaváltozás a mezőgazdaság átka

Kovács Elvira: A gazdasági növekedés egyik alapvető elvárásává válhat a gázkibocsájtás csökkentése

A Vajdasági Magyar Szövetség számára az egyik legfontosabb törvényjavaslat a klímaváltozásról szóló törvény, nemcsak azért, mert az üvegházhatást okozó gázok csökkentését írja elő, és nemcsak azért, mert jobb életkörülményeket ígér, hanem azért, mert a jövő generációi számára egészséges környezetet biztosít: tiszta levegőt, vizet és földet, emelte ki Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a köztársasági képviselőház keddi ülésén, a klímaváltozásról szóló törvényjavaslat kapcsán.

Fremond Árpád (Ótos András felvétele)

Fremond Árpád (Ótos András felvétele)

Rámutatott, amennyiben az állam nem kezd el idejében tenni a klímaváltozás ellen, a mezőgazdaságban jelentős gondokkal kell majd szembesülnie az országnak.
A parlament napirendjén többek között a klímaváltozással foglalkozó törvényjavaslat szerepelt, amelyet Irena Vujović környezetvédelmi miniszter terjesztett elő. Kiemelte, ez a törvényjavaslat igazolja, hogy Szerbia számára milyen fontos a környezetvédelem, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás felismerése, az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtásának csökkentése. Ennek fényében a jövőben a gazdaság növekedését is az innovációk, a zöldgazdaság és a zöldmunkahelyek megnyitásában látja.
A miniszter hangsúlyozta, Szerbia a klímaváltozás szempontjából rendkívül veszélyeztetett régióban található, hiszen a környezeti változások érzékenyen érintik. Az utóbbi években szembesült már áradásokkal, szárazsággal, erdőtűzzel és extrém időjárási viszonyokkal is. A változások pedig elsősorban az egészségügyet, az erdő- és vízgazdálkodást, valamint a mezőgazdaságot érintik, ahol már eddig is jelentős kárt könyvelhetett el az ország.

Kovács Elvira (Ótos András felvétele)

Kovács Elvira (Ótos András felvétele)


Kovács Elvira, a VMSZ képviselője, a parlament eurointegrációs bizottságának elnöke a törvényjavaslat kapcsán elmondta, annak meghozatala mindenekelőtt az üvegházhatást okozó gázok csökkentését szolgálja, de ugyanakkor a kibocsátáskereskedelmi rendszerének (EU ETS) az alapját képezi, ami az Európai Unió egyik kulcsjelentőségű eszköze a klímaváltozás elleni küzdelemben. Rámutatott, a törvénynek az összehangolása az EU előírásaival elkerülhetetlen, ugyanis az üvegházhatás csökkentésének igénye globális jellegű. Szerbia csatlakozott az Egyesült Nemzetek klímaváltozással kapcsolatos egyezményéhez, valamint aláírta a párizsi egyezményt (ami 2016-ban lépett életbe, Szerbia 2017-ben írta alá), amely a gazdasági növekedést serkenti, de megköveteli az üvegházhatást okozó gázok csökkentését is. Elmondta, hamarosan a gazdasági növekedés egyik alapvető elvárásává válhat a gázkibocsájtás csökkentése, illetve a körforgásos gazdaságba való bekapcsolódás.
Fremond Árpád felszólalásában rámutatott, az elkövetkező időszakban Szerbia a mezőgazdaságban, az erdő- és vízgazdálkodásban kell hogy alkalmazkodjon az új elvárásokhoz. A megújuló energiaforrásokba, az energiahatékonyságba, a fenntartható erdőgazdaságba való beruházás jelentős összegeket igényel. Az EU-s elvárásokhoz való alkalmazkodáshoz Szerbiának 12-15 milliárd euróra van szüksége, de csupán 2000 és 2015 között az extrém hőmérsékletek, illetve a természeti csapás okozta kár meghaladta az 5 milliárd eurót. Fremond rámutatott, a mezőgazdaságban a klímaváltozás az erózió okozta változásokban mutatkozik meg, illetve a fekete föld csökkenésére is kihat Vajdaságban. Kiemelte, a területek 16 százalékának erdősítésére van szükség, hogy ezt a problémát orvosolni lehessen.
Fremond kitért a Krivaja-folyó (Bács-ér) szennyezettségére, illetve az ért szennyezők kiszűrésére is.

Ökrész Rozália (Ótos András felvétele)

Ökrész Rozália (Ótos András felvétele)


Ökrész Rozália, a VMSZ képviselője a gazdaság és a klímaváltozás kölcsönhatására mutatott rá, valamint a gazdaság által termelt üvegházhatású gázok okozta következmények ellenőrzésének fontosságára. Elmondta, a törvény pontos útmutatást ad, hogyan kell eljárni az üvegházhatást okozó gázok csökkentésében. Olyan rendszereket állít fel, amelyek ennek a fontos célnak az eléréséhez vezetnek.

Újhelyi Ákos (Ótos András felvétele)

Újhelyi Ákos (Ótos András felvétele)


Újhelyi Ákos, a VMSZ képviselője sürgős intézkedésekre szólított fel, hiszen mint mondta, kevés időnk maradt, hogy a folyamatokat visszafordítsuk. Az ország kötelezettséget vállalt, hogy a szerbiai törvényeket az Európai Unió vonatkozó törvényeivel hangolja össze, miközben közös érdek a fenntartható környezetvédelem, valamint a versenyképes gazdaság felállítása is.