2024. április 20., szombat

Hőseink nyomában

Vajdaság-szerte megemlékeztek nemzeti ünnepünk alkalmából

Nemzeti ünnepünk alkalmából tegnap, március 15-én Vajdaság-szerte megemlékezéseket tartottak, ám volt olyan település is, ahol járványügyi előírásokat tiszteletben tartva a hétvégén hajtottak fejet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. E jeles nap alkalmából, például a zombori Megyeház szépülő épületére kitűzték a magyar lobogót.

Kúlán a megszokott ünnepi műsor nélkül, a járványügyi előírásokat tiszteletben tartva emlékezett a helyi magyarság az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire. A Szent György katolikus templomban vasárnap a megemlékező szentmisét követően a katolikus temetőben lévő emlékműnél a kegyelet és a tisztelet virágait a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Kozma Lívia, Valka Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség kúlai körzeti megbízottja és Goga Zsolt, a Népkör Magyar Művelődési Központ elnöke helyezte el. Ezt követően a református temetőben is koszorúztak.

SZENTTAMÁS

Csendes koszorúzással emlékeztek tegnap a szenttamásiak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire. A délelőtt 10 órakor tartott ünnepi szentmisét követően a Szent Kereszt Felmagasztalása templomban lévő emléktáblánál Brasnyó Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási szervezetének elnöke és Szabados Fodor Beáta, a községi tanács tájékoztatási tanácsosa helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Az ünnepi szentmisét Szabadi Károly, verbászi plébános celebrálta, aki a szabadságharc első napjait idézve külön kitért a nagy magyar költő, Petőfi Sándor néhány gondolatára és versére.
− Petőfi már akkor és később is nagy nemzeti hős volt, akár az aradi vértanúkkal együtt. Kérjük az Urat, hogy legyen irgalmas hozzá, hogy a jövő nemzedéknek is legyen emléke, gondolj rá. Petőfi azt mondta, ne legyen cenzúra, ne legyen széthúzás, ne legyenek önpusztító gondolatok. A forradalom első legnagyobb eredménye éppen a szabadság volt, és aki nem így gondolkodik, az sajnos nem követi Istent és Jézust.

Az eseményt követően Szabados Fodor Beáta szólalt fel.
− Az 1848/49-es szabadságharcot illetően Szenttamáson nincs külön emlékmű, egyedül a templom oldalára van felhelyezve egy emléklap, amelyet az idén a nagymise keretein belül megkoszorúztunk, méltóképpen emlékezve így hőseinkre – fogalmazott a községi tanácsos.
Hozzátette, a nagymértékű szigorítás életbe lépését követően az idén is elmaradtak az ilyenkor szokásos programok, és a 173 évvel ezelőtti eseményekre csupán néma, csendes koszorúzással emlékezhetett meg a szenttamási magyarság.

BÁCSKERTES

A bácskertesiek (Kupuszina) a Petőfi-szobornál tisztelegtek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Turkál Marianna, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében pedig Dubacz Éva és Péter István koszorúzott. A kupuszinai helyi közösséget Rekettye Róbert, Hodovány Attila, a József Attila Általános Iskolát Csíkos Sándor, az Egyházközösséget ft. Kurin István, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületet Toldi István és Csernai Buják Szilvia képviselte az emlékezés virágainak elhelyezése alkalmával. Rövid alkalmi műsor zajlott, valamint kihelyezték a magyar lobogót a Petőfi Sándor ME épületére.

DOROSZLÓ

Doroszlón tegnap az öreg és az új temetőben a honvéd síroknál tartottak szűk körű megemlékezést. A kegyelet virágait a Magyar Nemzeti Tanács nevében Turkál Marianna, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Mészáros László helyezte el. Koszorúzott Holló Róbert, a 7-es számú Huszárezred és a Történelmi Vitézi Rend tagja, Király Szilárd, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület elnöke, Turkál Katica és Dékány Ilona, a Doroszlói Keresztény Magyar Egyesület két vezetője és Móger Tímea, a Kuckó Gyermeksarok elnöke.

Ft. Verebélyi Árpád megáldotta a sírokat és közös imát mondtak. Klemm Valéria kántor elénekelte a Szózatot és a Himnuszt.
Wilhelm József történész az 1848/49-es forradalom és szabadságharc politikai, emberi és kulturális ok-okozati összefüggéseit taglalta. Szokolay Zoltán Hazáig című versének részleteit Móger Tímea olvasta fel.

Elhangzott egy közérdekű felhívás is, miszerint a Keresztény Magyar Nyugdíjas Egyesület, a Hagyományőrző szakcsoport és a Szent György Lovagrend helyi tagjainak közreműködésével folytatódik a doroszlói öreg temető rendbetétele. Jótékonysági gyűjtést szerveznek a terület fontosabb helyszínei, így a nagykereszt, a honvédsírok és a Bártol-sír felé vezető útszakaszok kikövezése érdekében. Szeretettel várnak és fogadnak mindenfajta hozzájárulást.

GOMBOS

A gombosi temetőben a nagykeresztnél tartottak megemlékezést. Koszorúzott Szlákó József, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében. Jelen volt és elhelyezte az emlékezés virágait az Arany János Magyar Művelődési Egyesület, az Önkéntes Tűzoltó Testület, a Tamaskó József Méhészegyesület és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselete. Ft. Verebélyi Árpád megáldotta a keresztet, közös imát mondtak. A művelődési összeállítást Huszár Izabella rendezte és Kovács Terzity Melinda működött még közre.

BEZDÁN

Bezdánban az emléktáblánál a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Csapó Judit, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt nevében pedig Neveda Éva és Botka Csaba helyezte el az emlékezés virágait.

TORDA

A falu központjában álló kopjafánál emlékeztek tegnap a március 15-ei eseményekre a tordaiak. Dobai János, a VMSZ bégaszentgyörgyi községi szervezetének elnöke méltatta az 1848/49-es forradalom és szabadságharc jelentőségét. A megemlékezést alkalmi szavalatokkal tették ünnepélyesebbé. A kegyelet virágait a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tordai helyi közösség küldöttsége helyezte el.

Nyitókép: A doroszlói megemlékezés (L. Móger Tímea felvétele)