2024. március 29., péntek

Miért kiváltságosok a hipermarketek?

Kérdéseket tett fel a válságtörzsnek és a köztársasági kormánynak legújabb közleményében a szerbiai vállalkozók és gazdálkodók védelmére alakult egyesület, amely a hazai kisvállalkozóknak a külföldi székhelyű üzletláncokkal szembeni hátrányos helyzetére hívja fel a figyelmet.

Miért engedélyezik a főként külföldi tulajdonban levő szupermarketeknek, hogy élelmiszer-árusítás örve alatt mindenfélét áruljanak és ezzel a hazai gazdálkodóknak tisztességtelen konkurenciát képezzenek, miközben maguk extra nyereségre tesznek szert? A koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedések sorában miért zárják be a kisboltokat, melyekben régóta nincs már tumultus, és miért hagyják nyitva a nagy üzletközpontokat, ahol nemcsak élelmiszert, hanem ruházati cikkeket, szerszámokat, virágot is árulnak? Miért tiltják meg az éttermeknek, hogy tolóablakon át árusítsák az ételt, amikor a szupermarketek előtt sokkal hosszabb a sor, mint ezeknél, és miért engedélyezi a felügyelőség a tolóablakos szolgáltatást a McDonald'snak, míg a többi étterem zárva van? Miért nem csökkentik azoknak az adóját, akiknek a munkáját korlátozzák? – kérdezik a kisvállalkozók. Arra is választ várnak, hogyhogy nem csökken a fertőzöttek száma, amikor már egy éve korlátozzák az egyébként minden előírást szigorúan betartó, mégis a járvány fészkeinek kikiáltott vendéglátóegységek munkáját. Nem másutt vannak-e mégis a járvány fészkei, például a tömegközlekedési eszközökön, a szupermarketekben, a gyárakban és közszereplők temetésein?

A vállalkozók és gazdálkodók jogait védő egyesület végül arra is felhívja a figyelmet, hogy ,,a bürokratikus állami szektorban akkor is teljes fizetést osztanak, amikor a szolgálatok nem működnek, és hogy nem vállalnak szolidaritást azokkal az adófizetőkkel, akik évek óta bőségesen finanszírozzák a nehézkes, bürokratikus államapparátust.”