2024. április 24., szerda

Emlékezés a bátrakra

Március 15-e alkalmából tegnap a Népkör Magyar Művelődési Központ előtt, Kossuth Lajos szobránál tartottak megemlékezést. Az eseményen Nyári Ákos színművész mondott rövid alkalmi beszédet, majd a civil szervezetek, egyesületek, pártok képviselői megkoszorúzták az emlékművet. Az eseményről Bodrogi Hajnalka, a Népkör munkatársa nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

– A Népkör épületének homlokzatán található a Kossuth-szobor. Minden évben március 15-én összejövünk itt és közösen elhelyezzük a kegyelet virágait. Ez az idén sem maradhatott el. Igaz, most szerényebb létszámban, hiszen a járvány még mindig tart. Nagy örömömre szolgál, hogy Nyári Ákos visszatért a Népkörbe és foglalkozik fiatal színjátszóinkkal, és jó példát mutat számukra. Megmutatja, hogy hogyan is tudjuk megünnepelni március 15-ét és emlékezzünk a bátrakra, akik annak idején kiálltak a szabadságért. Reméljük, jövőre már egy nagyobb szabású rendezvénnyel a Népkör tagsága is közösen emlékezhet – mondta Bodrogi Hajnalka.

A megemlékezés a Himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd Nyári Ákos beszédben elevenítette fel a márciusi ifjak történelmi tettét. Kiemelte, hogy a pesti fiatalok elveket fogalmaztak meg, amelyekből célkitűzések lettek. Így született meg a 12 pont.

– A forradalmi eszméket oly erős nemzeti érzés tüzelte, oly erős szabadság utáni vágy, mely nem tántorította el a forradalmárokat a már első látásra is túlerőben lévő császári ellenséggel szemben. A 48-as forradalmárok tudták, mit kockáztatnak. Tudták, mivel fizetnek: a legdrágábbal, az életükkel. Ennek ellenére sem hátráltak meg a haza, a magyarság ügyének előmozdítása érdekében – mondta ünnepi beszédében Nyári Ákos.

A beszéd után megkoszorúzták Kossuth Lajos mellszobrát. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Farkas Imre külgazdasági attasé és dr. Csige Gábor vezető konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében De Negri Ibolya, az MNT végrehajtó bizottságának tagja, a Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének nevében Boros Elvira és Kudlik Zoltán, a Magyar Mozgalom nevében Sövény Ferenc elnök, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében Sutus Áron elnök, a Népkör MMK nevében pedig Greguss Erdélyi Hermina alelnök és Bodrogi Béla főtitkár helyezte el a kegyelet virágait. Az esemény zárásaként Nyári Ákos elszavalta Petőfi Sándor A márciusi ifjak című versét.