2024. április 20., szombat

Az emlékezés szükségességéről

Hétfőn Ludason is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulójáról. Az eseményre szűk körben, csupán néhány meghívott jelenlétében, a járványügyi előírások betartása mellet került sor.

A program a Himnusszal vette kezdetét, majd Zemkó Sándor olvasta fel Horváth Piroska Pilvax legenda című versét. Ezt követően Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség közgyűlésének elnöke mondta el ünnepi beszédét.

– Muszáj megemlékeznünk hőseinkről, a hőstettekről, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor ebben a sürgő-forgó, rohanó világunkban hajlamosak vagyunk arra, hogy megfeledkezzünk azokról a dolgokról, amelyek meghatározó mozzanatai voltak történelmünknek. Szükség van arra, hogy a fiataljainknak elmeséljük, hogy milyen volt akkor magyarnak lenni, és hogy ezt kivetítsük napjainkra is. Számtalan helyzet van, amikor nekünk is át kell élnünk azt a lelkületet, amit a negyvennyolcas hősök magukénak tudtak. Folyton folyvást küzdünk. Az utóbbi időben olyan ismeretlen ellenséggel harcolunk, „akivel” igazából nem tudunk szembe nézni, mégis szükség van arra, hogy elfogadjuk, hogy ha igazán hiszünk valamiben, akkor mindent le tudunk győzni. Úgy érzem, az 1848/49-es események tapasztalata számunkra az, hogy ezeknek az embereknek a lendületét, a hinni akarásukat továbbvigyük, és hogy mi is ugyanúgy higgyünk abban a szép világban, amit ők a zászlójukra tűztek, és hogy mi is küzdjünk és kiálljunk az emberek elé, és el tudjuk érni, hogy közösen egy szebb jövőt építsünk – mondta Aladics Tibor.

A megemlékezés folytatásában Zemkó Sándor citerajátékát hallgathatták meg a jelenlévők. A program a Szózattal zárult.