2024. március 28., csütörtök

Csendes megemlékezés Kishegyesen

Az 1848-as szabadságharcra emlékeztek

Vasárnap délután a kishegyesi nyugati temetőben lévő 1848-as emlékműnél egy csendes megemlékezést tartottak a szabadságharc és forradalom tiszteletére. A kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében lezajlott eseményt eredetileg szombaton tartották volna meg, de egy tragikus haláleset miatt elhalasztották és az alkalmi műsor elmaradt.

Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere elmondta lapunknak, hogy az idei évben a megemlékezés részévé tették Kishegyes egykori plébánosa sírjának a megkoszorúzását is.

– Az 1848-as megemlékezésnek módosítottuk az időpontját és módját. A szervezők nevében úgy döntöttünk, hogy barátunk, munkatársunk Kovalcsik Miklós halála miatt vasárnap, csendes koszorúzással, mindennemű műsor, illetve zenés program nélkül emlékezünk meg. Március 15-ére időzítettük Botka Mihály esperes plébános sírjának áthelyezését is, amit helytörténészek kezdeményeztek. Az 1848-as szabadságharc idején ő szolgált Kishegyesen, és ő szervezte meg az életet a forradalom leverése után. Ezért a helytörténészekkel közösen úgy láttuk jónak, hogy méltó helyre kerüljön át a síremléke, és megkoszorúzása része legyen a március 15-ei megemlékezésnek – mondta az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy ezentúl minden évben Botka Mihály sírján is elhelyezik a kegyelet virágait, március 15-én.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Az idei kishegyesi megemlékező beszédek, zene és műsor nélkül történt. Az egybegyűlteket Sándor István üdvözölte, majd elhelyezték a kegyelet virágait az 1848-as emlékműnél. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Juhász Bálint és Sándor István, Kishegyes község önkormányzata nevében Sárközi István és Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség nevében pedig Vörös Julianna és Sipos Tibor koszorúzták meg az emlékművet. A virágok elhelyezését követően ft. Brasnyó Ferenc esperes plébános megáldotta Botka Mihály plébános sírját, majd Csőke Márk és id. Virág Gábor helytörténészek elhelyezték a kegyelet virágait a sírnál.