2024. március 29., péntek

Szerbia az össz hulladék 2, a műanyaghulladék 27 százalékát hasznosítja újra

A szakértők úgy vélik, hogy a műanyag egészségre gyakorolt hatásában a fogyasztók továbbra sem bíznak meg teljesen. Az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara szerint azonban a gyártók ennek ellenére garantálják, hogy a termékeik nem tesznek kárt az emberi testben.

Senka Popović, a Műszaki Kar munkatársa szerint csak saját felelősségre használjuk azokat a termékeket, amelyek olyan csomagolásban érkeznek, amin nem áll az újrahasznosításról szóló jelzés.

A szakértő szerint a különböző PET-csomagolások esetén találkozunk ilyen jelzésekkel, amelyeket legtöbbször csak egy használatra szánnak. Elmondása szerint a nyár folyamán válik ki a műanyagból a legtöbb kémiai anyag. Senka Popović szerint azonban ezek nem lépik túl a megengedett értékeket.

A csomag tartalmát ökológiai jelzésekkel tüntetik fel, egy háromszöggel, és benne betűkkel, vagy számokkal.

A vizespalackokat és gyümölcsleveket leggyakrabban egyes számmal jelölik, a kettes számot az élelmiszereknek és vegyszereknek tartják fenn. A hármas, azaz a PVC csomagolás rugalmas, és többek között a gyógyszereknél használják. A négyest a fóliákhoz, az ötöst pedig a tejitalokhoz, a hatossal a hungarocelltartályokat, a hetessel pedig a palackokat és vizesballonokat jelölik.

A műanyag-csomagolás sokoldalú és olcsó, és mint ilyen, nem lehet eltekinteni tőle, azonban figyelembe kell venni az újrafeldolgozás lehetőségét és a megfelelő hulladékkezelést.

Szerbiában az összes hulladéknak csupán 2 százalékát hasznosítják újra, a műanyaghulladéknak pedig a 27 százalékát. A csomagolási hulladékra vonatkozó adatok biztatónak tűnnek, azonban nem tekinthetünk el attól, hogy a fennmaradó évi 62.000 tonna műanyag a hulladéklerakókba vagy a folyókba kerül.