2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Fényfestés és virtuális utazások

Utazni sajnos csak továbbra is virtuálisan lehetséges, így nem marad más hátra, mint hogy a számítógépünk segítségével vagy okos mobilunkkal a kezünkben utazzunk el képzeletben a távoli tájakra. Amennyiben ebben a zord, fagyos időben némi afrikai melegre vágyunk, mindenképpen keressük fel az Expert Africa (www.expertafrica.com) honlapot, amely segítségével előre megtervezhetjük álomszafarinkat. Az oldalon található „inspire me” opcióra történő kattintással ki kell tölteni egy rövid kérdőívet érdeklődési körünkről, ezt követően a honlap több, számunkra izgalmas ajánlattal rukkol elő.

***

A Google Arts & Experience szolgáltatása nap mint nap meglep minket valamilyen izgalmas online felülettel. A Hopper című projektje (https://artsexperiments.withgoogle.com/hopper/?q=) révén egy Hopper nevű pingvin segítségével járhatjuk be a világ legérdekesebb lokációit a Google Street View alkalmazása által közzétett képeken. Ami a legszebb az egészben, hogy akár le is fényképezhetjük a bájos madarat.

***

Az Ancient Globe (www.dinosaurpictures.org/ancient-earth#240) elnevezésű honlapon is egyfajta utazáson vehetünk részt, azzal, hogy ezúttal nemcsak a térben, hanem az időben is utazhatunk. Konkrétan 240 millió évtől kezdve a bolygón mai kinézetének a kialakulásáig. Az évszámok alapján 23, a jelentős biológiai történések alapján pedig 16 jelentős korszakot ugorhatunk előre, ugyanakkor azt is megtekinthetjük, hogy az adott időszakban hol is helyezkedett el a saját szülővárosunk.

***

Gondolom, mindenki egyszer megkérdezte már magában, hogy hol is van az internet vége, ahonnan nem lehet tovább szörfözni? Nos, igazából lehetetlen küldetés lenne ezt kideríteni, de pihentagyú honlapszerkesztők gondoltak egyet, és elkészítették a Világháló végét jelentő honlapot. Az End of the Internet (www.endoftheinternet.com) honlapot kinyitva lényegében semmi értelmeset nem lehet csinálni, mert csupán azt tudatja velünk, hogy ez a net vége, és fuss el véle.

***

A fényfestés az a fajta művészeti megoldás, amely a kreativitást ötvözi a modern technikával. Ez az a művészet, amely a legtöbb embert megfogja. A Wldght (www.wldlght.com) projektumban résztvevő művészek Japánt körbeutazva készítették el lenyűgöző alkotásukat, amit digitalizáltak is. Végignézése után minden bizonnyal tátva marad olvasóink szája, és ezek után élőben is szívesen megtekintenének egy ilyen installációt.