2024. április 18., csütörtök

A Szputnyik V-t hivatalosan elutasította az EU, de...

Az Európai Unió hivatalosan is nemkívánatosnak nevezte és elvetette a Szputnyik V-védőoltás engedélyezését, viszont a színfalak mögött mégis az orosz vakcina felé fordul – írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a B92 hírportál.

Az uniónak 450 millió polgárt kell beoltania és visszaállítania az életet a megszokott folyamba, amely miatt leszűkült Brüsszel manőverezési tere.

Egy uniós tisztségviselő, aki résztvesz a gyógyszergyártó cégekkel folyó védőoltások beszerzésével kapcsolatos tárgyalásokban, kijelentette, hogy a tagállamok fontolóra veszik a Szputnyik V-vakcina gyártóival való egyeztetések megkezdését.

Ezt négy tagállam kezdeményezte, mégpedig Magyarország és Szlovákia, akik már rendeltek az orosz védőoltásból, Csehország, amely már kifejezte érdeklődését a tárgyalások iránt. Hivatalos helyekről származó kijelentések szerint Olaszország is fontolgatja a Szputnyik V-védőoltás gyártásának megkezdését, amelyet az ország legnagyobb bioreaktorában, a ReiThera gyár létesítményeiben végeznének, nem messze Rómától.

Az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség idáig négy gyártó védőoltásának használatát hagyta jóvá, azonban az immunizáció lassan halad az Unióban, a gyártási folyamatban fellépő hibák miatt.

Amennyiben a Szputnyik V-védőoltást engedélyezik az unióban, akkor az jelentős diplomáciai siker lesz Oroszország számára, mert Brüsszel évek óta gazdasági szankciókkal sújtja a Krím-félsziget elcsatolása miatt.