2023. február 4., szombat

Alig maradt hely a kórházakban

A szakértők szigorúbb korlátozásokat, gyorsabb immunizációt és nagyobb fegyelmet szorgalmaznak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elsősorban a betegek számának folyamatos növekedése, a kórházak telítettsége, valamint azok az uniós bejelentések foglalkoztatták a közvéleményt, a politikusokat és a szakértőket, melyek szerint Brüsszel a Covid-útlevelek bevezetésekor csak azokat a védőoltásokat veszi majd figyelembe, amelyeket jóváhagytak az Európai Unióban, így a jelen állás szerint a kínait, oroszt nem tudják majd elfogadni. Az európai bejelentések miatt dühbe gurult Aleksandar Vučić szerb államfő is, aki rögtön bejelentette, bár nem tervezte egyelőre, mégis már csütörtökön vagy pénteken felveszi a védőoltást Merošinia vagy Žagubica helységekben, Dél-Szerbiában, s kizárólag a kínai vakcinával lesz hajlandó beoltatni magát, s mint mondta, majd kiderül, Brüsszel mit lép arra, hogy a magyar kormányfő, Orbán Viktor is ezt az oltást választotta, elképzelhető-e, hogy nem engedik majd Brüsszelbe, vagy mit lép az EU arra, hogy a Koszovóval folytatott dialógus sem indulhat újra, hiszen maga is a kínai oltást veszi majd fel.

A kérdés kapcsán Nikola Selaković külügyminiszter közölte, meg kell várni az Európai Unió végleges döntését az utazás feltételeiről, mert léteznek olyan EU-tagállamok is, amelyek olyan oltóanyagokat használnak, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség hivatalosan nem hagyott jóvá. A külügyminiszter a Prva televíziónak adott interjújában elmondta, hogy lehetővé teszik az utazni vágyó polgárok számára a tesztelést, valamint, hogy az érintettek oltási igazolást kapjanak, de azt is hozzátette, hogy meg kell bizonyosodniuk arról, mennyire súlyosbodik a járványhelyzet a többi uniós országban.

Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója szerint Brüsszel nem fogja elfogadni ezt a tervezetet, ugyanis a gazdaság újbóli fellendítéséhez nagyban hozzájárul majd a turizmus is, azaz ha az EU lemondana azokról az országokról, ahol más védőoltást is használnak, egyúttal a nagyobb bevételektől is elállhat.

A VAKCINA NEM JELENT AZONNALI VÉDELMET!

Közben egyre több koronavírus-fertőzött szorul kórházi kezelésre Szerbiában, ezért az illetékesek a hatályban lévő óvintézkedések betartására kérik a polgárokat. A hétvégén minden vendéglátóipari létesítmény és nem élelmiszert árusító üzlet bezárt, az immunizáció azonban megszakítás nélkül folytatódott. A belgrádi Arénában kialakított ideiglenes Covid-kórházban meglehetősen súlyos a helyzet, erről beszélt dr. Predrag Bogdanović, az intézmény koordinátora. Elmondta, hogy jelenleg 400 beteget kezelnek a létesítményben. A napokban 40-50 új pácienst vettek fel, ugyanennyit engedtek haza az Arénából. Minden betegünknek súlyos kórképe van, oxigénterápiára van szükségük, hangsúlyozta Bogdanović.

Szerbia hét városában – Szabadkán, Čačakon, Kraljevóban, Újvidéken, Novi Pazaron, Nišben és Leskovacon – folytatódott az immunizáció, a 60 évnél idősebbek előzetes bejelentkezés nélkül felvehetik a védőoltást. Dušan Popadić immunológus a Szerbiai RTV műsorában hangsúlyozta, hogy a polgároknak meg kell érteniük, a koronavírus elleni védőoltás második dózisának felvétele után nem mindenkinél egyforma gyorsasággal alakulnak ki antitestek a szervezetben. Egyeseknél már 10 nap múlva jelentkeznek, de van, akinél 25 nap múlva alakulnak ki, fogalmazott a szakember, aki hozzátette, hogy más országokhoz viszonyítva Szerbiában jól halad az immunizáció, ez még azonban nem elég, „fel kell gyorsítani a folyamatot”. A kormány legfrissebb adatai szerint Szerbiában eddig 1.957.065 adag koronavírus elleni védőoltást adtak be, 738.756-an már a második dózist is felvették.

SZIGORÍTANI, DE HOGYAN?

Sokan a korlátozások meghosszabbítása mellett lobbiztak a hétvégén. Olyan helyzetben vagyunk, amikor nincs választásunk, jelentette ki a Prva televíziónak adott interjújában dr. Predrag Kon epidemiológus, a válságtörzs tagja. Szerinte meg kell találni, hogyan akadályozható meg a vírus terjedése, és akkor az egészségügy is fellélegezhet. Előzetesen minimum hét napra kiterjedő teljes bezárást kértek az egészségügy képviselői a válságtörzsben, jelenleg ez tovább növekszik és mostanra már 10–14 nap lett az elfogadható minimum, tette hozzá Kon. Kiemelte, hogy a vírus mindenhol jelen van, és egyszerűen lehetetlen megállítani szigorú járványügyi intézkedések meghozatala nélkül. Hozzátette, hogy nyilvánvalóan lesznek illegális gyülekezések, de reményei szerint nem túl nagy mértékben. Véleménye szerint a tömeges immunizáció jelenti a megoldást, de ezidáig nagyon kevés fiatal vette fel a védőoltást. Közölte: az általuk ajánlott szigorítások rendkívül súlyosak, de muszáj ezt megtennünk, mivel a rendszer az összeomlás szélén áll. Eljött az idő, amikor nem viselkedhetünk rugalmasan, mutatott rá Kon.

Hasonló nyilatkozatot tett Ana Brnabić kormányfő is. Közölte, minden bizonnyal szigorítani kell az intézkedéseken, de meglátják, mit lehet tenni és mi a legészszerűbb döntés, hozzátéve, hogy a szakemberek a szigorúbb intézkedések bevezetését szorgalmazzák. Ma újabb Pfizer oltóanyag-szállítmány érkezik Szerbiába, a hét folyamán pedig az orosz vakcinából is kap az ország, nyilatkozta a kormányfő.