2024. március 19., kedd

Kanyarójárványra figyelmeztet a Szerbiai Gyermekgyógyászok Egyesülete

A Szerbiai Gyermekgyógyászok Egyesülete arra figyelmeztet, hogy a koronavírus időszaka alatt csökkent a kötelező védőoltások kiosztásának aránya, ezért felmerül a veszélye annak, hogy a gyermekek körében kitörhet a kanyarójárvány, amely komoly egészségügyi válságot váltana ki, egyúttal a gyerekek életére még a koronavírusnál is nagyobb veszélyt jelentene – írja a 021.rs hírportál.

Az egyesület közleménye szerint Szerbiában a kötelező védőoltások száma 25 és 30 százalékkal csökkent.

Komoly kockázat áll fenn, hogyha ez a folyamat továbbra is folytatódik, akkor a koronavírus-járvány mellett többek között még a kanyaró is megjelenhet. Ez tragikus vereség lenne a közegészség és a szerbiai egészségügyi szakma számára is – áll a közleményben.

Georgios Konstantinidis, az egyesület elnöke rámutatott arra, hogy a kanyaró egy rendkívül fertőző betegség, és a 95 százaléknál alacsonyabb mértékű immunizáció hatalmas veszélyt jelenthet a járvány kirobbanására.

Ebben a pillanatban viszonylag védettek vagyunk a koronavírus miatt meghozott intézkedéseknek köszönhetően, és ezáltal minden fertőző betegség terjedésének lehetősége is lecsökkent, így pedig a gyermekek is védve vannak – értékelte a helyzetet Konstantinidis, majd hozzátette, hogy a járvány elhúzódásával, és az immunizált gyermekek kevesebb száma miatt különös veszélyt fog jelenteni az óvodák és az iskolák teljes megnyitása.