2024. április 19., péntek

Fásítással és gázfűtéssel a légszennyezés ellen

Ana Brnabić: A gazdaságot helyben kell támogatni, hogy a fiatalok ne vándoroljanak el

Szerbia kormányának egyik prioritása a környezetvédelem, és miután Kosjerić az ország legszennyezettebb városainak egyike, jelentős beruházásokra számíthatnak lakosai a következő időszakban – emelte ki Ana Brnabić kormányfő hétfőn, amikor Irena Vujović környezetvédelmi miniszterrel és Anđelka Atanacković gazdasági miniszterrel Kosjerićre látogatott. Ez alkalommal két megállapodás aláírására került sor, az egyik a városi távfűtő műveket érintette, a másik pedig az erdősítésre vonatkozott.
A megállapodás szerint a városi távfűtő művek Kosjerićen a fűtőolajról átáll majd a földgázra, és mintegy 40 millió dinárt fordítanak majd erdősítésre; csaknem 500 facsemete telepítését tervezik ebben az önkormányzatban – áll a környezetvédelmi minisztérium közleményében.
Irena Vujović részletezve, milyen szerződést írt alá a minisztérium Kosjerić vezetőségével, elmondta, hogy a városi távfűtést gázfűtésre állítják át, rákapcsolják majd a hálózatra az általános iskolát, a középiskolát és a tornatermeket, valamint az egészségházakat is. Ennek köszönhetően, szavai szerint, mintegy 70 százalékkal csökken majd a légszennyezés, illetve tizedére a széndioxid- és a kén-dioxid-kibocsátás.
Brnabić kiemelte, a háztartások is számíthatnak támogatásra, ha úgy döntenek, hogy a szén- és a fatüzelésről inkább áttérnek a pellettüzelésre – közölte a Szerbiai Rádió és Televízió. A kormányfő elmondta továbbá, hogy látogatása során az önkormányzat vezetőivel a községközi együttműködésről is tárgyaltak, ugyanis Užicéval együttműködve közös víztisztítót építhetnének, ami megoldaná a térség szennyvízelvezetési problémáját.
A kormányküldöttség ellátogatott az ITN Eco Povlenbe, az egykori Budimka gyümölcsfeldogozó gyárba is. Brnabić rámutatott, a gyárban tett látogatás során azt vették számba, hogy milyen támogatást tudna az állam nyújtani, hogy a vállalat még jobban megerősödjön és újabb munkahelyek létesüljenek. Szavai szerint a kormány a helyi gazdasági tevékenységek megerősítése mellett száll síkra, hiszen csak a gazdaság fejlesztésével lehet a fiatalokat a kis közösségekben tartani.
Kosjerićen március 28-án helyhatósági választásokat tartanak. Ivica Dačić, a köztársasági képviselőház elnöke ugyanis nemrégiben Zaječaron, Kosjerićen és Preševón önkormányzati választásokat írt ki.