2024. április 24., szerda

Rendhagyó műsor a hősök tiszteletére

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról emlékeztek Törökfalun

A törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület rendhagyó ünnepi műsorral emlékezett meg március 15-e alkalmából az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A járványhelyzet miatt az egyesület tagjai az óvintézkedések betartása mellett korábban filmre vették az ünnepi műsort, amit ma tesznek közzé a YouTube-on és a Százszorszép ME Facebook-oldalán.

Nagy Rózsa egyesületi elnök elmondta, hogy a járványhelyzetben kénytelenek voltak rendhagyó módon megtartani az ünnepséget, amellyel szeretnék erősíteni az összetartozást a gyerekekben és a közösségben, valamint méltóképpen kívánnak megemlékezni a magyar forradalom és szabadságharc hőseiről és eseményeiről.

A rendhagyó ünnepi műsoron Nagy Rózsa, a Százszorszép elnöke elénekelte a Himnuszt, majd köszöntötte a nézőket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A műsoron Tóbiás József, Ada község képviselő-testületének elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy a magyarság a világjárvány ellenére is megtalálja a módját annak, hogy méltóképpen megemlékezzen március 15-éről.

– Hiszen március 15-én végeredményben a hazaszeretetet, a szülőföld szeretetét ünnepeljük. A márciusi ifjak egykor azért ragadtak fegyvert, hogy a hazájuk szabadságáért, ezzel együtt lakóhelyük – városuk, falujuk – felvirágoztatásáért harcoljanak. Éppen ezért a ’48-as hősök tettei erkölcsi iránytűként kell hogy szolgáljanak számunkra is. Március 15-én minden évben szembenézünk a múlttal, és ez ad nekünk erőt a jövő kihívásainak teljesítéséhez. Most, 2021-ben a nemzeti újrakezdés évében pedig ez talán még aktuálisabb, mert március 15-én – ha most csak lélekben is, de együtt vagyunk – és ha együtt vagyunk, sokan vagyunk. A kihívás pedig nagy: szülőföldünk felvirágoztatása az a nemes feladat, amit nemcsak magunk, hanem az eljövendő generációk érdekében is véghez kell vinnünk – mondta Tóbiás József.

A műsorban kizárólag a Százszorszép ME tagjai vettek részt. Fellépett a Cinege néptánccsoport, az Árvalányhaj néptánccsoport és az egyesület leánykórusai, valamint a Búzavirág vegyes kórus és a Törökszegfű asszonykórus, illetve id. Balla Imre elszavalta Petőfi Sándor és Wass Albert egy-egy versét.