2024. április 24., szerda

A költő visszatér

Óbecsén alkalmi műsort tartottak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján

Immár 173 év telt el azóta, hogy történelmünk egyik legfelemelőbb pillanatát, óráit, napjait élte át a pesti ifjúság idealizmusa, mely győzedelmeskedett a mindig lehúzó kishitűséggel szemben. Megragadni a pillanatot a fiatalok bátorságára volt szükség – ezekkel a bevezető szavakkal kezdődött tegnap délután Óbecsén az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára való megemlékezés. Az óbecseiek ezúttal is a Petőfi-szobornál tisztelegtek a forradalom emléke előtt.

Ünnepi beszédet dr. Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének az elnöke mondott.

– A polgári forradalom lehetőségét az emberek összefogása vívta ki. Akaratukat összekovácsolta, erejüket megsokszorozta, hogy tudták: nagy dolgokra képesek, ha összefognak. Ők tetteikkel bebizonyították, hogy bár „egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen”. A nemzet összetartásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk. Ha a jelent a múltból fakadó tudással éljük, nem kell félnünk a jövőtől! Erre tanít minket Széchenyi István, és erre tanít minket az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe. (…) Ha erősen él bennünk egy szebb, szabadabb jövő reménye, és képesek vagyunk együtt, egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók leszünk 1848 örökségéhez – mondta többek között dr. Molnár Viktor.

A költő visszatér címmel megtartott ünnepi műsort a kultúrkör, a Népkönyvtár és a Petőfi Sándor Általános Iskola közösen szervezte. A műsort követően az emlékezők megkoszorúzták a Petőfi-szobrot.