2021. július 24., szombat

AstraZenecával oltott személyeknél mutatkoztak súlyos mellékhatások

Szlovákiában meghalt egy fiatal tanárnő, Norvégiában kórházba került három egészségügyi nővér

Vérzés, vérrögképződés, illetve alacsony trombocita szám miatt kórházban ápolnak három norvég egészségügyi dolgozót, akiket AstraZeneca/Oxford vakcinával oltottak be a Covid-19-betegség ellen – közölték a norvég egészségügyi hatóságok szombaton.

Norvégia csütörtökön állította le a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával való oltást, miután Dánia ilyen döntést hozott. Később Izland is felfüggesztette a vakcina alkalmazását.
„Nem tudjuk, hogy az eseteknek van-e közük a vakcinához" – mondta Sigurd Hortemo, a norvég gyógyszer-felügyeleti hivatal (NMA) egyik magas rangú képviselője a norvégiai közegészségügyi intézettel közösen tartott sajtóértekezleten.

Hortemo hozzátette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kivizsgálja a három esetet.
Nagyon szokatlan tüneteik voltak: vérzés, vérrögképződés és alacsony trombocita szám"  – mondta Steinar Madsen, az MNA orvosigazgatója az NRK műsorszolgáltatóban.
„Eléggé betegek. nagyon komolyan vesszük a dolgot"  – mondta Madsen, aki közölte, hogy a hatóságokat szombaton értesítették az esetekről.

Szlovákiában egy 38 éves tanárnő halt meg, két héttel azután, hogy megkapta az AstraZeneca/Oxford védőoltást - jelentette internetes oldalán az RTVS szlovák műsorszolgáltató nyomán több szlovák hírportál.

Az oltás és a haláleset között közvetlen összefüggést nem állapítottak meg.
A középiskolai tanárnő azért oltatta be magát az AstraZeneca oltásával, hogy folytathassa az érettségizők oktatását - írta internetes honlapján a Novy Cas napilap.
Az oltás után erős mellékhatások - magas láz és hidegrázás - jelentkeztek – mondta el korábban a tanárnő az RTVS riportereinek.

Az elhunyt tanárnő anyja az RTVS-nek elmondta, hogy a lánya február 13-án vette fel az AstraZeneca oltást, egy hétre került kórházba,a hol 27-én elhunyt. A televízió és rádió értesülései szerint az ABV2856 számú sorozatból kapta az oltást, amelyből 21 600 adagot szállítottak Szlovákiába.

Dániának és Norvégiának az oltás felfüggesztésére vonatkozó döntése előtt Ausztria múlt vasárnap felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyag egyik sorozatának a felhasználását egy 49 éves ápolónő véralvadási komplikációk miatt bekövetkezett haláleset és 35 éves kolléganőjének esete miatt, aki tüdőembóliával került kórházba az oltást követően. Csütörtökön azonban, szakértőkkel folytatott hosszas tanácskozás után folytatták a vakcina alkalmazását.
Az EMA csütörtökön úgy foglalt állást, hogy a vakcina előnyei nagyobbak, mint a kockázatai, és folytatni lehet az alkalmazását.
Európai az oltási kampány felgyorsításáért küzd, miután késlekednek a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcinaszállítmányai. A növekvő esetszám miatt újabb korlátozásokat vezettek be több országban, így Olaszországban és Franciaországban.