2024. április 24., szerda

Szerdától alkalmazzák az EU-ban a COVID-útlevelet

Helyes-e, hogy az EU csak az általa elismert védőoltásokat tartja elfogadhatónak?

Március 17-étől alkalmazzák az Európai Unión belül a koronavírus elleni védőoltás felvételét igazoló útlevelet, amely az unión belüli szabad utazásokhoz szükséges. Csak azokat a védőoltásokat ismerik el, amelyeket az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség is engedélyezett – erősítette meg Yilva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, írja a 021.rs hírportál.

Ezt a hírt először az Euronews hírportál tette közzé, megemlítve, hogy a szabad utazásról szóló útlevél igazolás nem zárja ki az uniós polgároknak azt a lehetőséget, hogy koronavírus teszttel is utazhatnak, vagy pedig vállalják a karantént.

Didier Reynders uniós igazságügyi biztos ezen források alapján kijelentette, hogy a tagállamok engedélyezhetik polgáraik számára a különféle védőoltások felvételét, de ugyanakkor azt is világossá tette, hogy csak azokra a vakcinákra adnak ki szabad utazásról szóló igazolást, amelyeket az illetékes uniós szervezet engedélyezett. Ezek pedig a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson-Johnson-védőoltásai.

A COVID-útlevél digitális, és hitelesített papir formában is elérhető lesz. Az intézkedést felgyorsított eljárással még csak az Európai Parlamentnek kell jóváhagynia.

A bahreini látogatáson tartózkodó Aleksandar Vučić elnök a szerb állampolgároknak üzent erre vonatkozóan. Mint mondta, kérdéses, mennyire helyénvaló, hogy az EU csak az általa elismert védőoltásokat tartja elfogadhatónak, vagyis a kínait és az oroszt nem. Ezek után azt üzente, azért is felveszi a kínai védőoltást, sőt, előbb mint tervezte – ezt jelenti a nova.rs.