2024. április 16., kedd

Kisić Tepavčević: A bezárásnak csak a tömeges oltás esetén lenne értelme

Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter és a válságstáb tagja kijelentette, hogy a tíznapos vagy kéthetes bezárás ugyan csökkentené a fertőzöttek számát, valamint az egészségügyben dolgozók terheit, de sajnos a zárlatot mindenki börtönként élné meg, és mint mondta, a feloldás után a számadatok visszaszöknének, mivel az emberek végtelenül elégedetlenek lennének.

A bezárásnak, amint azt a K1 televízióval készített interjúja során elmondta, csak akkor lenne értelme, ha ezeket a napokat a lehető legtöbb ember vakcinálására használnák fel, és ezáltal csökkentenék a fertőzést és továbbterjedésének kockázatát.

A munkaügyi miniszter szerint egyetlen országnak sem sikerült eddig olyan döntéseket hozni, amelyekkel teljesen meggátolták volna a vírus terjedését, mivel a polgároktól is függ, hogy milyen mértékben tartják be azokat.

Kisić Tepavčević rámutatott, hogy az oltás hatásai már most látszanak, és egyre hangsúlyosabbak lesznek. Kijelentette, hogy a tegnapi adatok alapján a világon az összes kórházban ápolt beteg, több mint 90 százaléka nem vette fel a vakcinát.

A válságstáb tagja beszélt arról is, hogy hazánkban, de más országokban is előfordult már, hogy az immunizált betegek elkapták a vírust, azonban hozzátette, hogy ez oltóanyagtól is függött, illetve hogy mennyi időbe telik a polgároknak a második dózis felvétele után a kellő fokú védettség kialakulása.

A témára, miszerint az EU-ba csak az engedélyezett oltások felvétele után lehet majd belépni, elmondta, hogy véleménye szerint mindegyik oltás megfelelő, hiszen nem az utazás kell, hogy legyen az elsődleges cél, hanem az ön- és mások védelme.