2024. március 29., péntek
VAJDASÁGI BETEG GYEREKEK (5.)

Üzenetek és kupakok Ivan születésnapjára

Hétfőn ünnepli 10. születésnapját az óbecsei Ivan Filipčev, a Sever Đurkić Általános Iskola másodikos tanulója. A kisfiú iskolatársai szokatlan ajándékkal készülnek erre a napra: arra kérik az óbecseieket, hogy ezen a napon, azaz március 15-én (hétfőn) pontosan délben küldjenek egy üzenetet a 3030-as számra. Az üzenet tartalma a 129-es szám kell hogy legyen. Minél több ilyen üzenet érkezik a Budi human Alapítvány számára, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a beteg kisfiú talpra fog állni. Egy üzenet 200 dinárba kerül.

A szervezők azt is kérik az üzenetküldőktől, hogy az SMS-ről készítsenek egyéni vagy csoportos (munkahelyi, iskolai stb.) fényképet, és küldjék el azt a bibliotekasever@gmail.com e-mail-címre vagy az iskola Facebook-oldalán lévő inboxba. A fényképekből az iskola diákjai Óbecseiek Ivan születésnapjára címmel kollázst fognak készíteni.

Ivan gyógyulásáért nem csak az óbecseiek mozdultak meg: a Homeland Ada kupakgyűjtési akciót gyerekek megsegítésére indították, és épp Ivan Filipčev az első, akinek a műanyagkupakok eladásából befolyó pénzből segíteni szeretnének. A gyűjtéshez csatlakozott a péterrévei Falunkért Ifjúsági Csoport, de más településekről is jelentkeztek civil szervezetek. A gyűjtésről több információ a Homeland Ada közösségi oldalán olvasható.

Ivan életének 4. hónapja óta, azaz amióta kikerült a kórházból, intenzív terápiákra jár. Az utóbbi három évben minden áldott nap 120 kilométert utazik, és három órán át keményen dolgozik újvidéki szakemberek segítségével azért, hogy egy napon mások segítsége nélkül, önállóan tudjon majd megtenni néhány lépést. Amióta naponta foglalkoznak vele, megerősödtek az izmai, valamelyest csökkentek a görcsei, nem lett gerincferdülése, a végtagjai sem deformálódtak tovább, és ülni is tud már – óriási eredmény ez egy olyan kisfiú életében, aki hármas ikerterhességből koraszülöttként jött a világra, majd agyvérzés következtében cerebrális paralízise és vízfejűsége lett.

A mindennapos terápia és az útiköltség havonta 150 ezer dinárba kerül. A szülők tartalékait felemésztette az elmúlt 10 év, az alapítványi pénz pedig már csupán két hónapra lesz elég. A kisfiú édesanyjának, Dömötör Filipčev Krisztinának az elmondása szerint, ha most abbahagyják a gyógytornát, kárba vész minden eddigi munka, és bár adott a lehetőség arra, hogy Ivan egyszer talpra álljon, valószínűleg tolószékben lesz kénytelen leélni az életét. Ahhoz, hogy egy napon a kisfiú önállóan tudjon járni, a családnak segítségre van szüksége.

Aki szeretné támogatni Ivan további gyógyulását, az a Budi human Alapítvány számára küldött SMS mellett pénzt is utalhat az alapítvány számlájára. A dináros számlaszám: 160-441367-25, a devizás számlaszám: 00-540-0001405.5, IBAN: RS35160005400001405530, SWIFT/BIC: DBDBRSBG.