2024. április 18., csütörtök
PÓSA ATYA, A LELKÉSZ VÁLASZOL

Hatvanezer ember látta a napcsodát

Kedves Pósa atya!

A múlt heti újságban olvastam az Erikának írt cikkét, arról, hogy legyünk alázatosak. Én is úgy érzem, hogy az Egyház arra ösztönzi a híveket, hogy a mindenkori hatalomnak és az Egyháznak is türelmes szolgái, kiszolgálói legyenek. Jézus mondja: ha pofon vágják az egyik arcodat, tartsd oda a másikat is. Meg azt, hogy vedd fel a keresztedet és kövess, ha a mennybe akarsz jutni. Meg fizess adót a zsarnokoknak.

Az egyik unokatestvéremnek rossz férje volt: ivott, verte. Ott akarta őt hagyni, de a vallásos rokonok nem engedték, mondván Jézus ezt a keresztet rakta rád, vigyed. Vitte is egy darabig, majd idegösszeroppanást kapott, kórházba került, s nemsokára meg is halt. Ez lett a keresztvivés vége.

Jézus még azt is mondta: ha pofon vágnak, tartsd oda a másikat is. Mert Jézus parancsa még a megbocsájtás. Van egy darab földem vidéken. Kiadtam árendába és a bérlő három évig nem fizetett. Így kiadtam másnak, még jobb feltételekkel. A régi bérlő erre felhívott, s azt mondta, hogy nem szégyellem magam, templomba járó létemre nem bocsátottam meg neki. Így majd Isten se bocsájt meg nekem, mert a Miatyánkban benne van, hogy „bocsátsd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek”. Tehát mindent el kell néznünk azoknak, akik átvernek, kihasználnak, megkárosítanak minket. Ez Isten akarata.

Még valami: a tévében mutatták Portugáliát, Lourdest, Fatimát, ahol állítólag megjelent Mária. A bemondó megjegyezte, hogy tavaly előtt ötmillió látogató volt ott. Száz év alatt ötszáz millió. Milyen sikeres pénzügyi vállalkozás lett. Mennyi pénzt hagytak ott ezek a hívők! A maga vallási fanatizmusát nézve maga biztosan volt már ott. Sok csodás gyógyulásról beszélnek: betegen mentek el, s gyógyultan jöttek vissza. Az én egyik ismerősöm is elment egészségesen és azóta az orvosokat járja. Szerinte ezt is kitalálták, nem? Kellett hozzá egy színésznő és három gyerek, mert azok vétek nélküliek, mondják. A valóság az, hogy a gyerekeket könnyebb manipulálni, mint a felnőtteket. Amikor a medjugorjeiek látták, milyen jó pénzforrás ez a jelenés, ők is leutánozták: a forgatókönyv megvolt.

Még csak annyi, hogy a tévében azt mondták, hogy nem Isten teremtette az embert a saját képmására, hanem az emberek teremtettek isteneket a saját képmásukra és a fantáziájuk szerint. Ezt magának írtam, hogy lássa nem mindenki olyannak látja a dolgokat, mint maga. Zoli

Tisztelt Zoli!

Az, hogy legyünk alázatosak, elsősorban azt jelenti, hogy legyünk engedelmesek Istennek, álljunk a szolgálatára, tegyük az Ő akaratát. Másodsorban meg azt jelenti, hogy engedelmeskedjünk a feletteseinknek, például a gyermek a szüleinek, a diák a tanárainak, a beteg az orvosainak, a munkás a munkaadójának, az állampolgár az állami hatóságoknak. Az Egyház arra ösztönzi a híveket, amit az Egyház alapítója, Jézus Krisztus parancsolt: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené!” (Mt 22, 21)

Az említett unokatestvér nem Istennek engedelmeskedett, hanem a zsarnok férjnek és az okoskodó vallásos rokonoknak. Ezért lett az ő „keresztvivésének” az idegösszeroppanás és a halál a vége. Nem így lett volna, ha alázatosan engedelmeskedik Istennek úgy, hogy Krisztussal együtt hordozza a keresztjét.

Ha Ön is alázatos lett volna Isten iránt és Neki engedelmeskedik, nem pedig a régi bérlőjének, akkor nem az verte volna át. Engedelmeskednie kellett volna Jézusnak, aki ezt parancsolja: „Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik bárányok képében jönnek hozzátok, belül pedig ragadozó farkasok! A gyümölcseikről ismerjétek fel őket.” (Mt 7, 15–16)

Portugáliában 1917-ben a Fatima nevű falu közelében, Franciaországban 1858-ban a Lourdes nevű falucska feletti barlangban többszörösen megjelent a Szűzanya. Medjugorjéban pedig 1981. június 24-e óta egészen napjainkig, immár 40 éve sokszor, az első évtizedben mindennap, a következő évtizedekben pedig havonta vagy évente egyszer. Fatimában 3 kiskorú pásztorgyereknek mutatta meg magát, Lourdes-ban egy beteges, iskolázatlan kislánynak, Medjugorjéban pedig 6 nagygyereknek, 2 fiúnak és 4 lánynak. Nyilván nem színésznő játszotta meg Az Égből lejövő Szűzanyát, mert az nem tudta volna „megrendezni” a napcsodát 1917. október 13-án a déli órákban 60-70 ezer ember szeme láttára. Lourdes-ban pedig egy színésznő sem tudott volna a barlangban egy olyan forrást fakasztani, amelynek vizében az elmúlt másfél évszázadban sok orvosilag gyógyíthatatlan beteg percek alatt orvosilag igazoltan meggyógyult. És Medjugorjéban sem tudott volna egyetlen színésznő sem a világon napról napra, hónapról hónapra, szinte mindig ugyanabban az órában megjelenni sok ezer szemtanú előtt.

A lourdes-i beteg kislány, a fatimai 3 pásztorgyerek, a medjugorjei 6 iskolás kamasz nem tudták volna valakinek a betanítására leszínészkedni a jelenések sokszoros szemlélését, azoknak sokszoros lejátszását, ha valóban nem meghívottakként cselekedtek volna. Színészkedő kis gyerekeket már az első napokban teljesen letörte volna az állami és az egyházi hatóságok dühös üldözése.

A zarándokhelyeken sok pénzt hagynak a zarándokok. Ebben nincs rossz, mert ők önként költik a pénzüket arra, amit érdemesnek tartanak megvásárolni.

Sok orvosilag bebizonyított csodás gyógyulás történt a zarándokhelyeken világszerte. Mentek el oda beteg emberek, és egyesek gyógyultan jöttek vissza. Nem mind tehát, csak egyesek. Senki nem mondta soha, hogy ott mindenki meg fog gyógyulni, mint ahogy a kórházba menőkre sem mondjuk ugyanezt.

Az Ön ismerőse is elment egészségesen, és visszajött betegen. Ön szerint ez azt bizonyítja, hogy az eddig ott megtörtént csodákat kitalálták. Ha ez az Ön állítása igaz lenne, akkor annak is igaznak kellene lennie, hogy a kórházból minden betegen hazatérő ember esete azt bizonyítja, hogy más betegek kórházi gyógyulását is csak kitalálták.

Ön szerint minden igaz, amit a tévében mondanak, az is – idézem Önt – hogy az emberek teremtik az isteneket a saját képmásukra és fantáziájuk szerint. Ennek kapcsán részemről még csak annyi, hogy mindaz, amit Ön leírt a levelében, azt a saját képmására és a fantáziája szerint írta le. Én elhiszem, hogy Ön ilyennek látja a dolgokat, és tiszteletben tartom az Ön látásmódját. Ebben az Ön levelére írt válaszomban elmondtam, hogy milyennek látom én a dolgokat, és merem elvárni, hogy Ön is tiszteletben tartja az én látásmódomat. Bízom abban, hogy barátságban és kölcsönös tiszteletben maradunk.

László Atya

Kedves Olvasóink,
Pósa László atyának szánt kérdéseiket, gondolataikat a következő e-mail-címre várjuk: lelkesz@magyarszo.rs illetve hagyományos, postai úton is az alábbi címre: Magyar Szó – Tiszavidék szerkesztősége, 24400 Zenta, Posta utca 14. A borítékra kérjük írják rá: PÓSA ATYA, A LELKÉSZ VÁLASZOL.
Kérnénk, hogy gondjukat pár mondatban, érthetően, a problémát alaposan elmagyarázva fejtsék ki az atya számára, aki lapunk hasábjain fog erre felelni. Levelük meg fog jelenni a válasszal együtt, azzal, hogy igény szerint ez történhet névtelenül, vagy álnéven. Mindenképp tüntessék fel a felénk intézett soraikban, hogy milyen aláírás vagy monogram megjelenését engedélyezik.