2024. március 28., csütörtök
HORGOS

Huszonnyolc hektár égett

Szándékosság vagy gondatlanság Horgoson

Egyértelműen senki sem tudta megállapítani, hogy szánt szándékkal gyújtották fel, vagy a véletlen folytán ütött ki a tűz a Kamarás Természetvédelmi Park területén Horgoson. Egy biztos, a huszonnyolc hektárnyi területet most vastag fekete réteg fedi, megsemmisítve ezzel egy időre a különleges növény- és állatvilágot. Még pénteken délelőtt is itt-ott füst gomolygott, a látvány pedig siralmas volt, ahogy a természetvédelmi park a lassan zsendülő élet jelei helyett a pusztítás nyomát viselte magán. A terület tőszomszédságában van Juhász György takaros tanyája, ahová nem terjedt át a tűz, de a helyszínen elkalauzolva bennünket, nagy felháborodásának és elkeseredettségének adott hangot, miszerint nem kap kellő figyelmet ez az értékes terület, ahol egyedülálló növényvilág van, sőt még egy olyan kígyófajra is bukkantak, amely közel s távol csak itt található meg.

– Csütörtök este nyolc óra tájékán jöttünk le a tanyához, ami negyven éve a tulajdonomban van. Ide mindennap lejárunk, mert a kutyáink őrzik a területet. Abban a pillanatban szóltam a rendőrségnek, akik nem voltak a helyzet magaslatán, de végül kijöttek, és a horgosi és a magyarkanizsai tűzoltók is. A problémát az okozta, hogy nagyon nehéz ezt a területet megközelíteni. A háromszázharminc hektáron elterülő térséget védelem alá helyezték, ám azt tapasztaljuk, hogy nem ügyelnek kellőképp a területre, amit nagyon meg kellene őrizni. Legelő, erdő, mocsár is van itt, ám ahol a tűz kiütött, határos az erdőterülettel, amit a roma lakosság előszeretettel megdézsmál. Nappal kivágják, este elviszik a fát… Nem először történt itt már hasonló – mondta Juhász György.

A magyarkanizsai önkéntes tűzoltók és a felügyelőségi főosztály vezetője, Bajtai Balázs a következőket nyilatkozta:
– A Kender-tónak nevezett területre a horgosi és a magyarkanizsai tűzoltók is kivonultak. Este tizenegyig tartott az oltás, az is nehezítette a dolgot, hogy nehéz odajutni, mert a környéken a megközelítő utak el vannak szántva, sőt, most a Kender-tóba sem lehet belemenni, mert víz van benne, továbbá ha megfordulna a széljárás, körbe is vehetné a járművet, így nem kockáztattak a kollégák, figyelték a tüzet, ahol tudták, ott oltották, és biztosították, hogy ne terjedjen tovább – mondta Bajtai.

A tűzgyújtás egész évben tiltott a község területén, amire fokozottan felhívják az illetékesek a figyelmet, de sajnos minden évben egy-egy tarlóégetés megtörténik, amikor a tűz tovább is terjed. Hogy a Kamarás területén mi történt, nem tudni egyértelműen, az viszont biztos, hogy hatalmas kincs vált a tűz martalékává.