2024. április 23., kedd

A tetten érhető alkotói energia

Mate Đorđević kiállítása nyílt meg a szabadkai Kortárs Galériában

Pénteken a szabadkai Kortárs Galériában Mate Đorđević belgrádi képzőművész Nyctophilia: 2013–2021 című kiállítása nyílt meg. Az egybegyűlteket Miroslav Jovančić kurátor köszöntötte:

– Mate Đorđević először mutatkozik be a galériánkban. A kiállítás nagyobb része festményekből áll, de a grafikái és installációi által is tetten érhető óriási alkotóenergiája. Most először a kerámia és szobrászati alkotásait is kiállította, épp itt Szabadkán, így ez egyfajta premiernek is számít – tudtuk meg Miroslav Jovančićtól.

Mate Đorđević a fiatalabb művésznemzedékhez tartozik, 1983-ban született és a belgrádi képzőművészeti egyetemen diplomázott festőművész szakon. Ezután nemzetközi karriert épített ki, hol Párizsban él és alkot, hol pedig Belgrádban.

Mate Đorđević és Jasmina Jovančić Vidaković a szabadkai Kortárs Galériában (Fotó: Lukács Melinda)

Mate Đorđević és Jasmina Jovančić Vidaković a szabadkai Kortárs Galériában (Fotó: Lukács Melinda)

A pénteki megnyitón Mate Đorđević is jelen volt, akivel Jasmina Jovančić Vidaković, a kiállítás kurátora beszélgetett egyebek közt alkotásainak gyűjtőcíméről, a külföldi és belföldi kibontakozási lehetőségekről, valamint az elismerésekről is, hiszen a művész számos díjat kapott úgy nemzetközi szinten, mint az országunkban:

– A díjak hozzásegítenek ahhoz, hogy a tulajdonosukra fokozott figyelem irányuljon. A probléma, illetve a felelősség csak ezután kezdődik, hogy ezzel mit kezd az illető, mennyire tudja megindokolni, mennyire él vele a továbbiakban, mert az emberek ezt gyorsan elfelejtik – fejtette ki a képzőművész, aki a Kortárs Galériának otthont adó Raichle-palotát is dicsérte.

– Büszkék lehetnek rá a szabadkaiak. A szépsége, a hangulata mellett magával ragadók a magas helyiségei és ajtói is. Ez megkönnyebbülés azoknak, akik nagyobb alkotásokat készítenek. Itt akár méretesebb szobrokat is ki lehet állítani. Ez az épület szinte csalogatja a művészeket és a látogatókat – mondta Mate Đorđević.

A kiállításhoz kötődően hamarosan katalógus is megjelenik. Mate Đorđević alkotásai április 9-ig tekinthetők meg.