2024. április 19., péntek

Első önálló koncert, első lemez

A szabadkai VM4K-ban a Bodros tamburazenekarral folyt beszélgetés

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték – másképp című beszélgetős műsora a héten szintén online, élő közvetítés formájában zajlott. A vendég ezúttal az adai Bodros tamburazenekar volt, amelynek Bodrosodik című első albuma, a nemzeti összetartozás éve jegyében nemrég jelent meg a VM4K és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség közös kiadásában. A zenekart öt fiatal, Apró Boglárka, Lévai Balázs, Pálfi Patrik, Pálfi Péter és Uller Botond alkotja. Velük és a művészeti vezetőjükkel, Zombori Péterrel, Juhász Gábor népzenész, a Pannon RTV szerkesztője beszélgetett.

Miután a zenekar tagjai bemutatkoztak, megtudhattuk azt is, hogy mindannyian a Vadvirág Hagyományápoló Kör tagjai. Elmondásuk szerint ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megszeressék a népzenét, és ebben nagy szerepet tulajdonítanak a közösség-összekovácsoló néptáncos, népzenei táboroknak is. Zombori Péter kiváltképp azt tartotta fontosnak, hogy élvezzék is azt, amivel foglalkoznak:

– A népzene lényege az, hogy örömmuzsika legyen. Számomra az volt a legfontosabb, hogy a gyerekek, a fiatalok, elsősorban megszeressék a népzenét, mert ha ez megtörténik, onnantól kezdve már ők akarnak majd vele foglalkozni – mondta Zombori Péter

A Bodros zenekar sikeresen szerepelt a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutatóban is. A zenekari tagok és Zombori Péter elmondása szerint erre úgy került sor, hogy idehaza elkezdtek szép eredményeket elérni, és arra gondoltak, jó lenne, ha ott is megmutatkozhatnának.

– Azt mondtam nekik, hogy ez is egy olyan megmérettetés, mint bármelyik másik, és a lényeg most is az, hogy érezzék jól magukat a színpadon. Ha valaki valamit elront, rosszul fog le egy hangot, nincs semmi baj, mindenki hibázhat, folytassák tovább bátran a zenélést. Próbáltam meggyőzni őket, hogy ne izguljanak jobban, mint más fellépéseken – hallottuk Zombori Pétertől.

Habár a műsorban akkor a középdöntőig jutottak, később visszahívták őket, ekkor pedig egymillió forintot kaptak, valamint stúdiózási lehetőséget a Dankó Rádióban, ahova a koronavírus terjedése miatt sajnos még nem jutottak el. A Bodrost a műsor után még számos helyre meghívták koncertezni, de az intézkedések miatt a szervezők szinte mindegyiket lefújták.

Az első önálló koncertjük végül is a VM4K-ban volt a nyár folyamán, de az is közönség nélkül zajlott. Ezt követte az első lemezük, a Bodrosodik megjelenése, amely főleg vajdasági dallamcsokrot tartalmaz, megismerhetjük Mohol, Törökkanizsa, Gombos, a Tisza mente, továbbá Kórógy és a Sárköz dallamvilágát is. Ezekből ízelítőt is hallhattunk is a beszélgetés folyamán. A zenekari tagok ennek kapcsán megjegyezték, hogy a vajdasági zene sokkal közelebb áll hozzájuk, hiszen ezt érzik a sajátjuknak, de beszéltek arról is, hogy a stúdiózás újdonság és furcsa érzés volt a számukra, mert nem a színpadon és közönség előtt álltak, hanem csak mikrofonok vették körül őket és egymást nézték. Zombori Péter szerint a lemezen a változatosságra törekedtek és jelentős energiát fektettek bele:

– Tudtuk, hogy ez sok próbával fog járni és így is volt. Egy héten akár ötször is próbáltunk. A Bodros fiatal tagjai még nem láttak ilyen stúdiót. Először meg kellett szokniuk a környezetet és legyőzniük az izgulást, hogy ugyanazzal a nyugalommal adják elő a dalokat, mint a koncerten, mert a felvételről ugyanúgy hallatszik, ha valami nincs rendben – mondta Zombori Péter.

A lemez egyik újdonsága az, hogy Apró Boglárka kizárólag énekelt rajta:

– Úgy döntöttem, hogy most már az éneklésre összpontosítok, mivel népi ének szakra tervezek iratkozni a szabadkai Zeneiskolába – tudtuk meg Apró Boglárkától, akinek csodás hangját élőben is hallhattuk a műsorban.

Habár az életútjaik hamarosan új irányt vehetnek, a zenekar tagjai azt remélik, hogy még együtt maradnak és lesz idejük együtt zenélni. A Bodrosodik című lemez egyelőre a zenekar Facebook-oldalán keresztül szerezhető be.