2024. március 29., péntek

Hol tartanak nyitva az iskolák?

Némely országokban szigorítottak, másutt a diákok újra visszaültek a padokba

A koronavírus-járvány terjedésének csökkenő tendenciája miatt némely európai országban ismét megnyitottak az iskolák, viszont vannak olyan országok, ahol a nagyszámú fertőzött miatt az oktatási intézményeknek át kellett térniük a távoktatásra.

Az UNICEF legújabb jelentése szerint világszerte 168 millió gyermek maradt ki az oktatásból az elmúlt év során. A járvány kitörése óta mintegy 214 millió gyermek hagyta ki a tantermi oktatás háromnegyedét, vagyis a világon minden hetedik diák nem tudott személyesen részt venni az órákon.

Magyarországon e héttől szigorításokat vezettek be, hiszen április 7-éig nem tarthatnak nyitva az óvodák és az általános iskolák. A középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben távoktatásban dolgoznak. Ezzel szemben a héten több európai országban is megnyitottak az iskolák. Például a szlovéniai tanulók esetében az osztályokat megfelezték, és amíg az egyik csoport tagjai a padokban ülnek, addig a többiek otthon, online követik az órákat. A csoportok hetente váltják egymást. Hatodik osztály fölött minden tanuló számára kötelező a maszkviselés.

Hétfőtől az Egyesült Királyságban is újra megnyitották az iskolákat, mivel csökkent a napi fertőzöttek száma. Az ausztriai diákok is újra benépesítették a tantermeket, viszont kizárólag FFP2 maszkban és negatív antigénteszttel léphetnek be az oktatási intézményekbe. A tanulókat tanári felügyelet mellett hetente kétszer kell tesztelni, és kizárólag negatív eredménnyel vehetnek részt az órákon.

Dániában több mint egy hónapnyi karantén után térhettek vissza a tizenegy év alatti gyerekek az iskolákba és óvodákba. Az oktatási intézményekben folyamatosan tesztelik a diákokat. A szülőknek kötelező a maszkviselés, a gyerekek pedig kizárólag a saját osztályukkal lehetnek az órákon és a szünetekben is.

Hétfőtől a romániai gyerekek is a tantermekben követhetik az órákat. A tanárok és a diákok számára kötelező a maszkviselés, az óvodásoknak viszont nem. Romániában nehezen tudnák megvalósítani a távoktatást, mivel a tanulók több mint fele nem rendelkezik saját számítógéppel. Az oroszországi felsőoktatási intézmények is visszatértek a tantermi oktatásra. Az egyetemisták és a főiskolások több hónapnyi online oktatás után ülhettek vissza a padokba.

Az UNESCO legfrissebb adatai szerint jelenleg a világon két országban szünetel teljesen az oktatás. Ezek Peru és Malawi. A világ legtöbb országában nyitva tartanak az iskolák vagy csak részben (távoktatás vagy kombinált modell szerint) működik a tanítás. Az afrikai országok jelentős részében a diákok a tantermekben tanulnak. Az európai országok közül Finnország, Oroszország, Fehéroroszország, Moldova, Románia, Ukrajna, Franciaország, Ausztria, Svájc és Spanyolország nyitotta meg teljesen az oktatási intézményeket. A többi ország vagy a kombinált modell vagy a távoktatás mellett döntött. Az amerikai kontinens országaiban szintén ez a helyzet. Kivételt képez Suriname és Nicaragua, ahol a diákok az iskolákban hallgathatják az órákat. Az ázsiai országok nagy része szintén nem kezdeményezett teljes nyitást, hiszen csak a szíriai, a jordániai, a pakisztáni, a tadzsikisztáni, az üzbegisztáni, a türkmenisztáni, a kazahsztáni, a kambodzsai, a japán és a vietnámi iskolákba járnak be a tanulók. Ezenkívül Ausztráliában és Új-Zélandon is működnek az oktatási intézmények.