2024. április 18., csütörtök

Faültetéssel lakóhelyünkért

Tisza folyó – A régió légzőszerve névvel új környezetvédelmi projekt indul Zentán

Csütörtökön délelőtt a Japan Tobacco International és a Tisza mentőcsapat közös fellépésével mintegy 800 tölgyfacsemetét ültettek el Zentán a rétben egyhektárnyi területen. A faültetési akció a Tisza folyó – A régió légzőszerve elnevezésű projekt keretein belül valósult meg. A kétéves projekthez szükséges 2,6 millió dinárt a JTI biztosította. Mint azt a dohánygyár igazgatója, Aleksandar Živkov lapunknak elmondta, megtiszteltetés volt részt venni ebben a kezdeményezésben.

A projektet egy olyan lehetőségként fogtuk fel, melynek segítségével jobbá tehetjük a régió életét, ugyanakkor a környezetvédelem támogatásával szebbé és egészségesebbé varázsolhatjuk a környéket. Biztos vagyok abban, hogy a zentaiak a közeljövőben is számíthatnak a JTI segítségére – nyilatkozta a gyárigazgató.

A Tisza mentőcsapat vezetője, Baranyi Nándor mindehhez hozzátette, hogy a tegnapihoz hasonló akciók hozzájárulnak lakóhelyünk javításához, emellett erősítik a civil szervezetek és a gazdasági szereplők közötti kapcsolatot is.

Az idén kezdtünk el foglalkozni ezekkel a tervekkel, mert felismertük, hogy Zentán kevés erdős terület van. A mostani tettünkkel is szeretnénk javítani a helyzeten – mondta Baranyi.

A faültetési akció következő, őszi szakaszában további 800 facsemetét ültetnek el a Tisza partján, valamint a projekt keretén belül az erdősítés mellett víz alatti szonárfelvételeket készítenek egészen a magyar határtól indulva, a lakosok pedig környezetvédelmi előadásokra is számíthatnak.

Az illetékesek elmondták, hogy az elültetett fákról, illetve azok környezetéről eddig és a továbbiakban is a zentai kommunális vállalat gondoskodik majd.