2024. április 20., szombat

Színházzal a közösségért

A járvány sem állítja meg az amatőr színházat

A járványhelyzet rengeteg egyesület, szervezet mindennapi életét érinti. Nincs ez másként az amatőr színtársulatokkal sem, amelyeket nagyon ritkán, ha látunk egyáltalán. A zentai KEX egyesület viszont továbbra is lendületesen dolgozik, és próbál minden lehetőséget megragadni, hogy szórakoztathassa a nagyérdeműt. Az egyesület elnökével, Döme Zoltánnal, ismertebb nevén Bimbóval beszélgettünk az amatőr társulat helyzetéről és jövőbeni terveikről.
Mivel foglalkozik a KEX egyesület?
– A KEX a hírhedt Orpheus Theater társulat hamvaiból kelt életre 2013-ban. Szabad gondolkodású, amatőr dráma- és színjátékkal foglalkozó egyesület, amelynek tagjai olyan irodalom- és színházkedvelők, akik szeretnek kiszakadni a szürke hétköznapokból a próbák, előadások alkalmával.
Mit csinált a KEX az elmúlt évben?
– A lehető legtöbbet akartuk kihozni a tavalyi évből. Január végén a Bolhacirkusz című előadásunknak volt a premierje. Terveink között több előadás szerepelt, ebből nem egy magyarországi is. Sajnos ezek közül csak három előadás valósult meg, egy Csókán, kettő pedig Zentán, mivel a járványhelyzet közbeszólt. Emellett viszont nagy örömünkre egy új taggal bővült a csoport.
Milyen hatással volt a járványhelyzet az egyesület tevékenységére, próbáira?
– A legnagyobb probléma számunkra a bizonytalanság. Egy ilyen kis társulatnak, mint a KEX, fontos, hogy hónapokkal előre tudjon tervezni, fellépéseket szervezni, azokra felkészülni. Jelen helyzetben viszont ez kivitelezhetetlen, hisz nem tudni, mikor milyen korlátozásokat vezetnek be. A próbákat szerencsére nem veszélyeztette a járványhelyzet, hisz kis létszámmal dolgozunk egy irodahelyiségben, amit használhatunk a próbák idejére. Amatőrökként azért dolgozunk, hogy megmutassuk, mit tudunk, hogyan látjuk a dolgokat. Fontosnak tartjuk, hogy kimondjuk mindazt, amit az emberek nem mondanak ki, hogy görbe tükröt állítsunk eléjük. Fellépéseink fizetsége az előadás utáni taps a nézőktől. Pont emiatt nagy csapás számunkra a bizonytalanság azt illetően, hogy mikor tudunk legközelebb előadni közönség előtt. Addig is a pozitivitásommal, tenni akarásommal igyekszem ösztönözni a csapat tagjait, fenntartani a lelkesedésüket. Az alkotási vágy az, amivel hiszem, hogy képesek vagyunk legyőzni az elénk került akadályokat.


Mik a jövőbeni terveitek?
– A KEX mindig dolgozik valamin, és természetesen tele vagyunk tervekkel és ötletekkel. Jelenleg lázasan dolgozunk a Bolhacirkusz darabunk diafilmes verzióján, amely hamarosan el is készül. Ezt a közösségi médiában szeretnénk majd bemutatni. Mindezek mellett korábban sikeresen pályáztunk arra, hogy megfilmesített változatot is készíthessünk a darabról. Az élet viszont több oldalról is közbeszólt, így ezt a tervünket halasztanunk kell. A lehetőségeinktől függ, hogy sikerül-e a darabot megfilmesítenünk, vagy egy teljesen új projektbe kezdünk. A KEX folyamatosan keresi az új megoldásokat. Korábban volt színdarabunk, bábjátékunk, irodalmi estünk. Szeretnénk továbbra is aktívak maradni. Aki valamilyen formában találkozott már az előadásainkkal, az tudja, hogy nem azt kapja, amit vár. A jövőre nézve nem csüggedünk, hisz valljuk, hogy az élet nem tud olyan helyzetet hozni, hogy mi ne tudjunk magunkkal, a művészettel és a barátainkkal foglalkozni.