2024. április 24., szerda
T.P.

Gondját viselik a tónak és környékének

A topolyai környezetvédők és sporthorgászok február utolsó hétvégéjén egy pótkocsira való szemetet gyűjtöttek be a tóparton. Sajnos azóta már ismét eldobott műanyag zacskók, PET-palackok tanúskodnak a helyszínen arról, hogy vannak felelőtlen polgártársaink is.

Linder Zoltán, a Tó Környezetvédő és Sporthorgász-egyesület elnökségi tagja elmondta, a sporthorgászok szervezett munkaakció keretében eltakarították az elszórt szemetet, hulladékot a karađorđevói híd környékén. Egy nagy pótkocsi szeméttől szabadították meg így a védettség alatt álló környezetet. A tó környékének felügyeletével megbízott ellenőrök pedig a vízszint szabályozására szolgáló tölcsérnek a hálóját cserélték ki, amely még akkor rongálódott meg, amikor elszabadult a közelében kikötött vízi alkalmatosság. A topolyaiak csak „szplávként” ismerik és emlegetik azt az úszó objektumot, amely korábban – évekkel ezelőtt – vendéglátóipari létesítményként működött, és egy évvel ezelőtt ismeretlen okokból elszabadult. Az egyesület tagjai sikeresen a parthoz vontatták, és azóta is ott várja sorsa „jobbra fordulását” a mintegy 60 tonnás monstrum. Linder szerint mielőbb el kellene távolítani a tóból, ami azonban nem lesz egyszerű művelet.
Azt is elmondta, hogy szintén egy munkaakció során süllőfészkeket helyeztek el a Topolyai-tóban. Mintegy 150 fészket készítettek, amelyeket természetes anyagokkal, főleg száraz tengeri fűvel és a fűzfák járulékos gyökerével béleltek ki. Március elején több halnak, mint például a süllőnek és a sügérnek, megkezdődik a nászidőszaka, ilyenkor teljes védelmet élveznek.

A Tó Környezetvédő és Sporthorgász-egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy az orvhalászatot sikerült visszaszorítani. Korábban, amikor még rendezetlen volt a terület státusza, gyakran próbálkoztak illegálisan lehalászni a mesterséges tó gazdag halállományát. Most az ellenőrök folyamatosan járják a terepet. Az utóbbi időben nem észlelték orvhalászok jelenlétét. Terveik szerint egy magaslest is építenek a közeljövőben, hogy még jobban megfigyelés alatt lehessen tartani a terepet.