2024. április 16., kedd

A kiürült permetszeres flakon is veszélyes

A Topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat minden évben megszervezi a flakonok begyűjtését

A múlt héten Puskás Valéria kishegyesi környezetvédőt kérdeztük a különféle permetszerek kiürült csomagolásának utóéletéről. Ezek a flakonok vagy zacskók használat után veszélyes hulladékká minősülnek, ugyanis a bennük maradt szerek veszélyt jelentenek a környezetre és az emberre egyaránt. Ez alkalommal Barcsik Mártát, a Topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat szaktanácsadóját kérdeztük arról, hogy Topolya és Kishegyes községben mi a helyzet ennek a veszélyes hulladéknak a kezelésével.

– A permetszerek bármilyen formájú csomagolása veszélyes anyagnak minősül, még azután is, hogy kiürül, és a termelők kimosták. Ezek megsemmisítése aktuálisan is gondot jelent a termelők számára, mivelhogy ők nem semmisíthetik meg. A szakszolgálat munkatársai a téli előadások során minden évben el szokták mondani, hogy ezeket a csomagolásokat hogyan kezeljék. Miután kiürültek, háromszor ki kell mosni tiszta vízzel, és rendesen ki kell csorgatni a permetezőtartályba, mert a kimosott vizes oldat is tartalmaz még vegyszert. Az is veszélyes lehet, ha ezt nem oda öntik ki, ahová szánva van. A mosást követően ezeket a flakonokat műanyag zsákokban kell gyűjteni. Az utóbbi néhány évben a Secpa szervezettel együttműködve megszerveztük ezeknek a flakonoknak a begyűjtését. Ők voltak azok, akik összeszedték és utána megsemmisítették. Mindenki, aki átadta ezt a veszélyes hulladékot, bizonylatot kapott róla, hogy átadta egy olyan szervezetnek, amelynek jogosultsága van összegyűjteni azt – mondta el Barcsik, majd arról is szólt, hogy ez a folyamat tavaly egy kicsit döcögősen ment. A járványhelyzet miatt gyülekezési tilalom volt érvényben, viszont ezeken a gyűjtési akciókon többen is jelen szoktak lenni. Ezért a Secpa úgy oldotta meg, hogy a nagyobb termelőkhöz elmentek kamionnal, és begyűjtötték ezt a veszélyes hulladékot. Hogy az idei évben lesz-e szervezett gyűjtési akció, arra jelen pillanatban nem lehet válaszolni, mert az egész a járványhelyzettől függ – fogalmazott a szaktanácsadó.

A kiürült permetszer-csomagolás szabályos leadásába egyre több gazda csatlakozik be. Ez részben annak is köszönhető, hogy a különböző pályázatok révén (Prosperitati, tartományi mezőgazdasági titkárság) egyre több korszerű felszerelést vásárolnak a termelők. A modernebb permetezőkön pedig már van olyan tartály, amely ki tudja mosni ezeket a flakonokat – számolt be Barcsik.
– Úgy gondolom, hogy ha a flakonok kimosása és gyűjtése gyakorlattá válna, akkor a leadás iránt is megnövekedne az igény. Már az ősz során is érdeklődtek nálam gazdák a begyűjtés felől, mert ősszel is vannak permetezések. Nagyon remélem, hogy az előírások engedni fogják, hogy ismét megszervezhessük ezt az akciót – mondta a szaktanácsadó, aki úgy véli, hogy megfelelő feltételek mellett a mezőgazdasági termelők nagy százaléka hajlandó lenne a permetszeres flakonokat szabályosan gyűjteni és leadni.