2024. április 25., csütörtök
TISZASZENTMIKLÓS

Magyar állampolgárság a Szarvák családnak

A nagycsalád lakhatási gondjaira keresnek megoldást – Rendkívüli konzuli fogadónap volt Tiszaszentmiklóson

Csütörtökön Tiszaszentmiklóson a katolikus parókián rendkívüli konzuli fogadónapot tartott Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa Sarlay Péter konzul vezetésével. Ez alkalommal több tiszaszentmiklósi magyar család, köztük kisgyermekes fiatal házaspár és a hétgyerekes Szarvák család adta át honosítási kérelmét.

Szarvák Krisztina a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elvesztette férjét, és azóta egyedül neveli hét gyermekét. Dániel (3), Rebeka (4), Tímea (6), Dominika (8), Róbert (10), Csongor (14), Csilla (16) és édesanyjuk átadta a szükséges dokumentumokat a magyar állampolgárság mielőbbi megszerzése érdekében. Amint azt az anyuka elmondta, reméli, hogy ha megkapják a magyar állampolgárságot, akkor kettős állampolgárként részt tud venni a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatán, és akkor esélye lesz a mostani romos, már-már lakhatatlan házból biztosabb fedél alá költözni gyerekeivel. A faluban több, nagy család számára alkalmas, téglából épült, jó állapotban lévő családi ház van eladó.

A Szarvák családot az elmúlt mintegy két hónapban több magánszemély, civil szervezet és a Magyar Nemzeti Tanács is megsegítette különféle adományokkal, tüzelővel stb. A katolikus parókián megtartott rendkívüli konzuli fogadónapon jelen volt Mészáros Attila diakónus is, aki elmondta, hogy a tiszaszentmiklósi, a hódegyházi és a padéi plébánián lelkipásztori kisegítőként van jelen állandó diakónusként.

Az egyház oldaláról van kezdeményezés, hogy megsegítsük a Szarvák családot, több plébánia jelezte, hogy gyűjtést szerveztek a hétgyerekes család megsegítésére. Amikor összegyűlik egy bizonyos mennyiségű adomány, legyen az pénzbeli támogatás, ruhanemű vagy tartós élelmiszer, akkor azt továbbítjuk a családnak az egyházközségen keresztül – monda a diakónus.

A hétgyerekes Szarvák család magyar állampolgárságot kap

A hétgyerekes Szarvák család magyar állampolgárságot kap

A tiszaszentmiklósi Törtei János, a VMSZ helyi szervezetének a vezetője, a csókai községi tanács tagja a Szarvák család lakhatási gondjainak a mielőbbi megoldásával kapcsolatban elmondta:

Mielőbb szeretnénk megoldást találni a hétgyermekes Szarvák család áldatlan lakásproblémájára. Az épület, ahol most laknak, annyira rossz állapotban van, hogy nem érdemes felújítani. A mostani rendkívüli kihelyezett konzuli fogadónap egyik fontos célja, hogy a hét magyar gyerek és édesanyjuk mielőbb magyar állampolgárságot kapjon, ami számos lehetőséget nyit meg előttük. Ígéretet kaptunk, hogy a személyi dokumentumok átvétele után a konzulátus a lehető leggyorsabban intézni fogja az állampolgárság ügyét – mondta Törtei János, majd így folytatta:

Köszönettel tartozunk a csókai Árok Hajnalka anyakönyvvezetőnek, aki a Szarvák család számára kivette a szükséges anyakönyvi kivonatokat és egyéb dokumentumokat, Hardi Andrea, a CMH-iroda munkatársa segítségével összeállítottuk a nyolc személynek szükséges dokumentumokat, beleértve a szerb nyelvről magyarra fordítandó papírokat is. A fordítás költségétől is igyekeztünk megkímélni a nagycsaládot, amikor hivatalos fordítót kerestünk, Juhász Attila hivatalos bírósági tolmács és fordító felajánlotta, hogy a szerb nyelvű dokumentumokat, az anyakönyveket ingyen és bérmentve lefordítja magyarra, amiért minden elismerést megérdemel. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusától ígéretet kaptunk, hogy nagyobb segítség érkezik az anyaországból a Szarvák család támogatására. Van egy magyarországi befektető, aki hajlandó támogatást folyósítani a hétgyerekes családnak. Mészáros Attila diakónus közbenjárására a tiszaszentmiklósi egyházközség számláját használhatjuk pénzadományok gyűjtésére – mondta Törtei János.