2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS

Álomszerű látványtervek

A végéhez közeledik az a körút, amelyben a magyarkanizsai birkózóakadémia bemutatkozik a vajdasági kluboknak. Bálint Zoltán, az akadémia ügyvezetője ezúttal az ország egyik legpatinásabb egyesületéhez, a szabadkai Spartacushoz látogatott el, ahol már konkrét élményterveket mutathatott meg Damir Šabić elnöknek és az edzőknek, akik álomszerűnek nevezték a látottakat, s jelezték, Szabadkáról lenne megfelelő korosztályú jelentkező az akadémiára. A megbeszéléshez csatlakozott Davor Štefanek világ- és olimpiai bajnokunk, a Szerbiai Sportszövetség elnöke is, aki elmondta, fiatalként az ő nemzedéke csak álmodozhatott ilyen feltételekről, amilyet az akadémia nyújtani fog. A bemutatkozó körút a jövő héten Nagybecskereken fejeződik be, a tervek szerint pedig március legvégén Magyarkanizsán összehívják az érdeklődő klubokat, versenyzőket és szülőket, hiszen az akadémia rohamosan épül, közeleg az iskolába való iratkozás, és szeptemberben rajtol az edzés, az oktatás!

Magyar válogatott az olimpiai selejtezőre

A Magyar Birkózószövetség elnöksége kedden elfogadta a jövő heti, budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen induló csapat névsorát. A viadalon 18 kategóriában 36 kvótát osztanak ki. Mivel négy indulási jogot már megszereztek a magyar birkózók, 13 kategóriában indulnak. A névsorban nincs meglepetés, így a kötöttfogásúaknál a 67 kilóban ott lesz majd az egy kategóriával feljebb világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, akinek az eredeti súlya nem olimpiai, így abban a reményben vágott bele a fogyásba, hogy karrierje során először kijuthat a nyári játékokra.

A magyar csapat, nők: Szekér Szimonetta (53 kg), Barka Emese (57 kg), Szabados Noémi (68 kg), Németh Zsanett (76 kg). Kötöttfogás: Torba Erik (60 kg), Korpási Bálint (67 kg), Szőke Alex (97 kg), Varga Ádám (130 kg). Szabadfogás: Halidov Gamzatgadzsi (57 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg), Veréb István (86 kg), Korcsog Milán (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg).
Szerbiát kötöttfogásban Nemes Viktor (77 kg), Zurab Datunasvili (87 kg) és Boban Živanović (130 kg) képviseli.