2024. március 29., péntek

Még lehet jelentkezni

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program magyarországi és külhoni óvónőknek írt ki pályázatokat

A Kárpát-medencei magyar óvodaépítéseket, fejlesztéseket szervező, irányító program több területen segíti a külhoni magyar óvodákat, az óvodapedagógusok rendszeres továbbképzési programja mellett többek között kisebb pályázati lehetőségekkel is.

Csipkefa bimbója címmel magyarországi és a külhoni magyar óvodák pedagógusainak írt ki nemrég pályázatot a program. A cél kettős: a hagyományőrzés, és a tapasztalatcsere ösztönzése. Szeretnék arra bátorítani a hazai óvodákat, hogy ismerjék meg a gyakorlatban a külhoni magyar népi hagyományokat, majd azokat építsék be a saját a pedagógiai nevelési koncepciójukba. A másik, nem kevésbé fontos szándék, hogy segítsenek kialakítani új testvéróvodai kapcsolatokat, valamint támogassák a már meglévő együttműködéseket. A pályázaton nyertes magyarországi pedagógusoknak kétnapos tanulmányutat nyújt a program, ennek során megismerkedhetnek a fogadó óvoda hagyományőrző pedagógiai programjával, illetve gyakorlati foglalkozásokon vehetnek részt. A program minden költséget fedez, beleértve az utazást, a szállást és a napi ellátást. Amennyiben az aktuális szabályok az utazást negatív PCR-teszthez kötik, úgy annak költségeit is vállalja a kiíró. Érdeklődőkben szerencsére nincs hiány. Az előzetes levelek, telefonok arról tanúskodnak, hogy akár egy-egy óvoda teljes pedagógusközössége is örömmel utazna. A jelentkezők azért tartják jónak a pályázatot, mert szervezett keretek között lehetőséget nyújt, hogy új tudással gazdagodjanak.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program rendszeresen ír ki hasonló pályázatokat. Még fut a tavaly ősszel meghirdetett Jön a kocsi kiírás, amelyen külhoni óvodák indulhattak egy hagyományőrző előadással. A seregszemle célja bemutatni a hagyományőrzés kiemelt szerepét az óvodai nevelésben, megmutatni a magyar népi kultúra gazdag tárházát, kiemelt szerepét az anyanyelv megtartásában, a magyar identitás megerősítésében. A beküldött videókra most a közönségszavazatokat várják a program Facebook-oldalán.

Szintén 2020-ban hívta a program blogírói képzésre a külhoni óvodapedagógusokat, a jelentkezők közül többen már szerzői is a weboldal Blog menüpontjának.

A pályázatok gyakorlati lebonyolítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. intézi.

A magyar kormány 2016 decemberében indította el a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programot, amely Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés.

Dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos tájékoztatása alapján, a már harmadik ütemében járó óvodaprogram megvalósítása nagyon jól halad. A közel 50 milliárd forintos program fő célja, hogy növeljék a program indulásakor a Kárpát-medencében létező 1660 azon intézmény számát, ahová magyar gyerekek járnak, és az akkor magyar óvodákba járó 48 ezer gyermek létszámát 2021 végéig 60 ezer főre emeljék – áll a közleményben.

A vállalt 152-153 új óvoda fele megépült, és a program befejezéséig átadják valamennyit. Több mint 1700 intézmény működik már így Kárpát-medence szerte, valamint 783 óvodát megújítottak kisebb-nagyobb mértékben.

Az óvodaprogram nemcsak magyar gyerekek számára jelent fejlődést, mert sok vegyes házasságban született gyereket, valamint a többségi társadalom családjaiban született gyereket is szívesen íratnak be szüleik az új, felújított és jól felszerelt óvodákba, mert ott jobb képzést kaphatnak. A program egyben befektetés a jövőbe, hiszen alapot jelent arra, hogy később a magyar nyelven tanuló magyar kisiskolások száma is növekedjen.