2024. április 24., szerda

A zsűri értékelése jelentette a legtöbbet

Interjú Fogarassy Fannival, a Szép Vajdaság első körének nyertesével

A Szép Vajdaság fotópályázat első körét Fogarassy Fanny nyerte meg. A nyertes képet a 2017-es bácskertesi szüreti bálon készítette. A fotózás mindig is érdekelte, de tudatosan, 15 éves kora körül kezdett el foglalkozni vele. Mivel ő is a fotózás egyik szerelmese, sokat figyeli a különböző pályázatokat, amikre beküldheti a képeit.

– Azért döntöttem úgy, hogy indulok a pályázaton, mert nem voltak speciális kritériumok, és a téma kapcsán eszembe jutott egy fotósorozatom, és jó lehetőség volt. Sokszor szeretnék pályázni fotópályázatokon, de nem mindig megfelelő a téma vagy a kritériumok. Most pedig egyből jött az ötlet.

Milyen jellegű fotókat készítesz leginkább?

– A sajtófotókat és a természetfotókat szeretem a legjobban. Azokat a természetfotókat, amiket szeretek csinálni, azokra ritkán van időm, viszont azokat a fotókat is szeretem, amelyek a korok különbözéségét s a korok változását jelenítik meg, kicsit tükröt mutatva a korok közti átmenetekre.  A munkám miatt kevés idő jut a természetfotózásra. Ahhoz ugyanis sok idő kell, és meg kell találni a megfelelő helyet. A természetben meg kell várni a megfelelő fényt, azt, hogy az állatok előjöjjenek, és erre sokkal jobban rá kell készülni. A természetfotózásnál szeretem az állatokat fényképezni, de ehhez olyan technikai felszerelés kell, amelyet nem mindig tudok magammal vinni. Ha elmegyek sétálni, nem mindig vannak nálam a megfelelő objektívek, ha társasággal megyek, szintén nehezebben lehet fényképezni.

Említettél pár szakmai felszerelést is. Mikor kezdtél el komolyabban fotózással foglalkozni?

– Ezt nem mondanám komolyabbnak, nem ebből élek, de amikor tudatosan kezdtem vele foglalkozni elméleti síkon is, az olyan 15 éves korom környékén volt.

Milyen előnyei vannak a profibb gépeknek a mobiltelefonnal szemben?

– Mobillal is szoktam fotózni, lehet avval is nagyon jó fotókat csinálni, nem feltétlenül feltétele a technika, telefonnal gyorsabban el tudunk kapni egy-egy pillanatot. A telefonnak is megvannak az előnyei, de a profibb gépekkel sokkal nagyobb felbontású és élesebb képeket tudok készteni. A telefonnál a zoomolási lehetőségek is korlátozottak.

A pályázat fődíja egy kézműves termék volt, az első körben egy papucs. Te milyen sűrűn vásárolsz helyi termékeket?

– Sűrűn vásárolok vajdasági termékeket, de általában olyasmit veszek meg, amire szükségem van, ami hasznos. Ha nem lett volna semmilyen nyeremény, akkor is indultam volna, hisz a zsűri értékelését nagyra tartom, mert ez nagy elismerés.

Tervezel-e még pályázni a Szép Vajdaság fotópályázaton?

– Igen, ha olyan a téma, amihez van képem vagy van ötletem, mindenképpen.

Ha ön is szeret fotózni, kövesse a nyertesünk példáját és küldjön képet a fotópályázatunkra. A harmadik kör már lezárult ugyan, de hamarosan érkezik a negyedik kör. Önön is múlik, hogy megmutassuk: Vajdaság mennyire szép!