2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Pénteken (talán) összeül a válságstáb

A valószínűsíthető szigorítás elsősorban a vendéglátóhelyeket érintheti

Mindenki arra számított, hogy ezúttal nem az utolsó pillanatban derül ki, melyek lesznek a hétvégén hatályos járványügyi korlátozások, ez mégsem így történt, mivel végül nem tartották meg az egészségügyi válságstáb Ana Brnabić miniszterelnök által csütörtökre beharangozott ülését. Sajtóértesülések szerint a stáb pénteken 11 órakor ülésezik.
A kormány első embere szerdán nem pontosított az elfogadandó intézkedésekről, annyit mondott, biztosan szigorítanak, a hétvége vonatkozásában. A találgatások szerint a korlátozások elsősorban ismét a vendéglátóhelyek nyitvatartását érintik, de a középiskolások és szüleik is választ várnak a kérdésre, hétfőtől tantermi, vagy továbbra is távoktatás vár-e rájuk. A válságstáb ülését kedden már egyszer elnapolták, Brnabić későbbi indoklása szerint azért, hogy „már azt megelőzően egyeztethessenek a foganatosítandó intézkedésekről, ne csak a tárgyalóasztal mellett legyen szó azokról".

„LASSAN PSZICHIÁTRIAI ESETEK"
Mindezzel egyidejűleg továbbra is egymást követik az egészségügyi dolgozók aggódó, olykor felháborodott nyilatkozatai. Ők azok, akik a jelenleginél szigorúbb korlátozásokat sürgetik. Tatjana Adžić Vukičević, a batajnicai Covid-kórház igazgatója a Večernje Novostinak elmondta, hogy ebben a létesítményben 30 szabad ágy maradt, az is az intenzív terápiás osztályon. Ebben a kórházban jelenleg 900 pácienst kezelnek, az elmúlt egy hétben 500-at helyeztek el. „El vagyok keseredve, ennek nem lett volna szabad megtörténnie, az illetékeseknek bölcsebbnek kellett volna lenniük" – panaszolta az intézményvezető.
Vladimir Ilić infektológus szerint hatalmas probléma, hogy maguk a tagok is különbséget tesznek a válságstáb egészségügyi szakértő és politikus tagjai között, a testületnek egységesnek kellene lennie. Ennek a megosztottságnak súlyos következményei lehetnek, vélekedett az N1 tv-nek nyilatkozva, majd a válságstáb politikai befolyásoltságával kapcsolatban kifejtette: „Ha a testületnek valós felhatalmazásai vannak, álláspontjának mindenek felett állónak kellene lennie."
Az orvosok lassan pszichiátriai esetté válnak, munkájukról hazafelé menet azzal szembesülnek, hogy a városok nyüzsögnek az emberektől – jegyezte meg Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora az N1 tv-nek, majd azzal kapcsolatban is felháborodásának adott hangot, hogy a tilalmak ellenére a hét elején Belgrádban a Crvena jabuka két este is koncertezett, végül pedig megjegyezte: „Mit keresnek még az egészségügyi szakértők a válságstábban? Jobban tennék, ha hazamennének, oldják meg a többiek, ahogy gondolják." Šekler szerint a vakcináció jelenlegi mértéke nem akadályozhatja meg a járványhelyzet rosszabbodását. Mint hozzátette: „Nem mondom azt, hogy idióták azok, akik szerint a vakcinától meghalnak az emberek, de kétség kívül korlátoltak."

STABILAN 4 EZER FELETT
Szerda és csütörtök között országszerte 4595 fertőzést jegyeztek, az elvégzett koronavírustesztek száma 17 049, míg a pozitivitás aránya 26,95 százalék volt. Egy nap alatt hivatalosan 24 Covid-páciens hunyt el, 4644 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,92 százalék. A kórházakban 4359 Covid-pácienst gyógykezelnek, közülük 213-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 943 volt az esetszám, Újvidéken 246. A tartományban 10 832 aktív fertőzést tartanak nyilván, Újvidéken 3264-et.
Ami az immunizációs mutatókat illeti, eddig összesen 1 792 912 adag vakcinával oltottak, a védőoltás mindkét adagját 647 019 polgár kapta meg.