2024. március 29., péntek

Tízezer felett a fertőzöttek száma Vajdaságban

Az elmúlt 24 órában ugrásszerűen növekedett az újonnan fertőzöttek száma: Vajdaságban 943 esetet regisztráltak, ebből legtöbbet Újvidéken, 246-ot – derül ki a Vajdasági Közegészségügyi Intézet legfrissebb adataiból.

Tartományi szinten 56, Újvidéken pedig 22-vel nőtt az új esetszám. 776 teszt esetében a gyors antigén vizsgálattal mutatták ki a vírus jelenlétét. Ennek kimutatásához jelentős számú kórokozó kell jelen legyen a szervezetben, hogy pozitív eredményt adjon. Epidemiológiai szempontból ezek a betegek más személyekkel való közeli érintkezéskor átvihetik a betegséget, amely az újonnan fertőzöttek számát csak tovább növeli. A PCR-teszttel kevesebb számú pozitív eredmény született, amelyet a negatív antigén vizsgálat után végeztek el. Az újonnan fertőzöttek között továbbra is a munkaképes lakosság dominál, vagyis az esetek több mint 75 százalékának legnagyobb részét a 30 és 50 év közöttiek teszik ki.

Vajdaságban jelenleg az aktív fertőzöttek száma 10.832, amelyből a legtöbbet, vagyis 3264 esetet Újvidéken regisztráltak. A többi községben az aktív esetek száma továbbra is ezer alatt van.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet a járványhelyzetet a tartomány területén továbbra is rendkívülinek ítéli meg. Jelenleg Vajdaság negyvenkét községében és városában a helyzetet szintén rendkívülinek állapították meg. A járványhelyzet három község területén kedvezőtlen, ezek pedig Titel, Belcsény és Magyarkanizsa.

Az ország területén összesen 4311 fertőzött szorul kórházi kezelésre, amelyek közül 212 páciens lélegeztetőgépen van.